Ще замени ли Франция понятията “майка” и “баща” с “родител 1” и “родител 2”

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

young family

Франция е на път да премахне понятията „майка” и „баща” от училищните формуляри. Предложената поправка в закона вече е одобрена на първо четене и предвижда тяхната замяна с „родител 1” и „родител 2”. Дебатът във френската национална асамблея вече предизвика бурни реакции.

За да стане официален факт обаче, предложението трябва да бъде одобрено на следващо четене в Националната асамблея, но поправката може да бъде отхвърлена от Сената.

„Никой не трябва да се чувства изключен от обществото заради нечие старомодно мислене. Всеки месец септември се изправяме пред една и съща ситуация. С екипа ми разработихме проект, с който да заменим „майка” и „баща” с „родител 1” и „родител 2”, каза Дженифър Де Темерман, депутат от „Републиката напред”.

Тези думи запалиха искрата на недоволството в Националната асамблея и предизвикаха сериозен дебат сред хората.

През 2013 г. Франция става 14-тата страна в света, която легализира еднополовите бракове. Година по-късно в страната се наблюдава бум на съюзите между партньори от един и същи пол – от 240 000 сключени брака близо 11 000 са еднополови. Узаконяването на хомосексуалните бракове дава и легално право на партньорите от един и същи пол да осиновяват деца.

Източник

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,121 преглеждания

Comments are closed.