Ползата от морската вода за здравето на детето

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

rp_s-deca-na-more.jpg

Всички знаем колко приятни емоции може да ни донесе почивката край морето и обикновено родители и деца с нетърпение чакат да дойде времето за веселите моменти на плажа. Какво обаче е въздействието на морската вода върху човешкото здраве и какви са неподозираните ползи от нея?

Морската вода е богата на над 80 елемента, полезни за здравето, като витамини, минерали, аминокиселини и олигоелементи. Неслучайно съществува течение в алтернативната медицина, наречено „талесотерапия” (морелечение), което залага на морската вода при борбата с най-различни болести.

Минерали за добър сън и здрава кожа

Морската вода е много полезна за кожата, премахва мъртвите клетки и благоприятства за доброто състояние на епидермиса. Лекува наранената и раздразнена кожа и едновременно с това облекчава възпалението.
Богата е на магнезий, който е от ключово значение за организма, особено в детска възраст. Вече ви представихме ползата от магнезия и негативните последици за децата в случай на недостиг (вижте тук). Морската вода е един чудесен начин да си го набавим, тъй като този минерал се абсорбира много лесно през кожата.

Освен магнезий, морето ни предлага и още куп други ценни минерали като цинк, желязо, литий, бром, калий, калций, йод, сяра и фосфор.
Комбинацията от тях оказва много добро въздействие върху емоционалното състояние при децата, облекчава проблема с трудното запиване и значително подобрява качеството на техния сън.
Морската вода може да е от полза и при деца, страдащи от анемия и също така нормализира алкално-киселинния баланс в организма.

При бронхит и синузит

Сутрешните морски изпарения са известни със своето лечебно и имуностимулиращо действие. Вдишването им рано сутрин (между 5 и 6 ч.) засилва имунната система и подобрява състоянието на организма, обмяната на веществата и очистването от токсините. Тези изпарения са много полезни за деца, страдащи от чести инфекции на горните дихателни пътища.
Проблемите, свързани със синусите, също се повлияват чудесно от морската вода. Плуването, гмуркането и игрите в морето са чудесен начин за премахване на натрупаната слуз в носните конхи и за отстраняването на бактериите.

Добре е да знаете:

Според повечето педиатри, морето и плажа не са подходящи за бебета под 1 годинка, тъй като кожата на тази възраст е много чувствителна и може да се раздразни от водата и слънцето. Дори и по-големите деца е добре да се къпят в морето в часовете преди обяд или след обяд, за да се избегне силното слънце и вредното лъчение. Пазете се и от замърсени участъци, тъй като те често са причинители на сериозни стомашно-чревни проблеми.

Вижте още:

Плуването – кога и защо да запишем детето си на уроци?

Ползите от планината за здравето на децата

7 летни храни за подсилване на имунната система

Детската раздразнителност или разсеяност могат да се дължат на… липсата на магнезий!

Да подсилим имунитета на детето чрез закаляване

Каква е ползата от слушането на музика за малките деца?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

78,066 преглеждания

Comments are closed.