Възможно ли е да кърмя бебето си, което е със синдром на Даун?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

breast-milk

Бебетата със синдром на Даун получават специални ползи от кърменето в добавка към многото предимства за типичните новородени.

Майчината кърма осигурява допълнителна защита срещу инфекции и чревни проблеми, които са по-често срещани при бебетата със синдром на Даун. Кърменето подобрява координацията на устата и езика, осигурявайки на детето със синдром на Даун истинско предимство в развитието му.

Актът на кърмене осигурява допълнителна стимулация за бебето, насърчава близостта между майката и бебето и засилва майчинските умения. Допълнителното търпение и разумните очаквания са от критична важност при кърмене на бебе със синдрома на Даун. Ниският мускулен тонус и слабото засукване могат да възпрепятстват способността на бебето да суче.

Ето няколко идеи, които могат да ви помогнат да кърмите бебето си.

Тъй като бебетата със синдрома на Даун често са сънливи и спокойни, може да се наложи да заинтригувате вашето бебе чрез чести кърмения през целия ден, да го събудите напълно преди кърмене, или да му осигурите допълнително докосване и стимулиране, които да го държат активно. Обърнете повече внимание на позиционирането на бебето на гърдата. Опитайте се да държите тялото на бебето си вдигнато близо до гърдите ви с ухо, рамо и бедро в права линия и използвайте допълнителни възглавници за опора. Ако гълтането и задавянето са проблем, опитайте да разположите бебето така, че врата и гърлото му да са малко по-високо от зърното.

Ако нисък мускулен тонус затруднява бебето да засуче добре, опитайте да поддържате брадичката и челюстта на бебето при кърмене, използвайки “Позата на дансър.” Държте бебето с ръката, противоположна на гърдата, която ще му предложите. Като използвате ръката от страната, от която ще кърмите, подхванете гърдата с извита под формата на U длан с палец, разположен от едната й страна, дланта отдолу, показалецът да сочи навън и другите три пръста разположени от другата страна на гърдата. Използвайте показалеца си да подкрепяте долната челюст на бебето, докато суче. Тъй като мускулният тонус на вашето бебе се подобрява чрез кърменето и с възрастта, то с времето ще започне да се задържа само и да се кърми по-ефективно.

В книжарниците или библиотеките във вашия район можете да намерите “Книга за кърменето”. Тя съдържа много информация за кърменето, основана на изследвания. Класическата книга на Ла Лече Лига, “Изкуството на кърменето”(EN) има много добра информация за кърменето на бебето. Тази книга може да бъде закупена от онлайн магазина на LLLI.

Източник: lllbg.org

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2,802 преглеждания

Comments are closed.