Въвеждат по-строги правила за поведение на учителите в градините и училищата

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

chastna-detska-gradina-k

След кадрите с насилие над деца в детска градина в Бургас се въвежда по-строг контрол на поведението на учителите. Мерките ще са насочени както към педагозите в градините, така и към тези в училищата.

Случаят със заснето  със скрита камера насилие над деца в детска градина в Бургас е причина от МОН да добавят към задължителния етичен кодекс на учителите и допълнителни права и задължения. Директорите на детски и учебни заведения у нас ще трябва да разработят норми за поведението на персонала. Регулатор ще трябва да следи за изпълнението им и да информира своевременно ръководството за възникнали проблемни ситуации.

Видеонаблюдение вече ще следи за нередности в бургаската детска градина “Брезичка”. Родителите не вярват това да реши проблема. Новият директор от своя страна дойде с обещания за строг контрол над работата на възпитателите.

Като превенция срещу други подобни случаи от образователното ведомство ще поискат от всички директори да разпишат правила за поведение на педагозите. Контролът за спазването им обаче няма да е само в ръцете на директорите. Във всяко училище и детска градина има както обществени съвети, така и училищни настоятелства – те са израз на гражданския контрол.

Подобни правила вече са създадени в столичното 51-во училище. На педагозите се забранява “да прилагат форми на психическо и физическо насилие върху учениците и да накърняват личното им достойнство”. Също и да дискриминират децата по пол, религия и етнос. Всеки ученик, който се почувства засегнат от учителя си, може да подаде сигнал срещу него.

Преподавателите твърдят, че не се чувстват обидени от това, че работата им се следи под лупа.

Разписани правила има и за учениците. Всеки клас създава своите с помощта на родителите. За всяко провинение е предвидено и наказание. Дъвката в час се наказва с допълнително домашно.

Междувременно родители от Бургас се канят да излязат на протест на 10 февруари срещу насилието в детските градини.

Източник

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

3,053 преглеждания

Comments are closed.