Всяка втора жена у нас предпочита да отложи раждането на дете

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

birth500n400

Според специално проучване на Еxacta Research Group, проведено през април тази година сред 703 жени на възраст между 18 и 43 години, и представено от БТА, българките не са готови да имат деца. Повечето от анкетираните жени се страхуват да дарят живот, защото не се чувстват достатъчно подготвени за това.

Всяка пета жена обаче посочва, че липсата на постоянен и финансово независим партньор както и на стабилно семейство, не би я спряло, за да роди наследник, ако поиска. Това споделят жените, чийто стандарт е по-висок от средния за страната и тези, които са на възраст от 36 до 43 години.

Почти 47% от анкетираните жени обаче се притесняват да дарят живот поради финансови причини – липса на постоянна работа и сигурен месечен доход. На практика това е приблизително всяка втора жена у нас.

Притесненията, които изтъкват като основна причина за нежеланието да станат майки е преди всичко сред младите жени, които все още студентки или живеят с минимални средства, без трайна трудова заетост и неустановени месечни доходи.

От анкетата става ясно още, че около 36% от жените в емоционален план всъщност са подготвени да отглеждат дете и са подкрепяни от своите партньори. Тук профилът на анкетираните показва, че става дума за жени, които живея и работят в столицата и големите градове и упражняват трудова заетост в областта на свободните професии.

Приблизително 35% от участвалите в проучването жени споделят, че раждането на дете ще обърка професионалните им планове и ще постави под риск кариерата им.

58% от жените, които не могат да забременеят по естествен начин, споделят, че биха опитали да забременеят чрез ин витро процедура. Средната възраст на жените, които се подлагат на такава процедура е нараснала с три години и в момента е 38 години.

Други 14% са склонни да помислят да осиновят дете. Едва 4% от жените с репродуктивни проблеми биха приели съдбата си и продължили живота си без дете.

Според д-р Георги Стаменов, специалист по репродуктивно здраве: „Количеството на яйцеклетките в организма започва плавно да намалява около 25-ата година, а до 35-37 г., изчерпването на яйчниковия резерв рязко се ускорява.“ Освен, че намаляват, сред яйцеклетките нараства броят на тези, които крият риск от хромозомни дефекти.

При жените над 45 годишна възраст вероятността от забременяване, което да завърши с успешно раждане на здраво бебе е едва 1%.

По данни на Европейската статистическа служба Евростат показват, че най-младите майки в Европейския съюз са в България и Румъния.

www.purvite7.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,468 преглеждания

Comments are closed.