Всяка следваща година в България се раждат между 1000 е 2000 деца по-малко

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

rp_newborn-baby.jpg

Според статистиката на ражданията у нас през последните години се раждат повече момчета, отколкото момичета. На всеки 100 момичета се раждат между 105-108 момчета. Тази информация стана ясна от изявлението на Магдалена Костова, директор на Дирекция “Демографска и социална статистика” в Националния статистически институт.

По думите й  откакто се води статистика, а това се прави от 1880 г., винаги са се раждали повече момченца, отколкото момиченца. Няма научно обосновано изследване, което да е дало причини за този феномен.

Според доц. Елица Димитрова от Института за изследване на населението и човека при Българската академия на науките тази закономерност въвежда един естествен баланс между двата пола.

„В първата година на живота имаме по-висока детска смъртност при момчетата, вследствие на което се балансира съотношението между половете. До 40-45 годишна възраст няма големи разлики в преживяемостта на двата пола. След тези години обаче се наблюдава увеличение на смъртността при мъжете и появата на един феномен, известен като мъжка свръх смъртност. Тя е в резултат на сърдечно-съдови заболявания“, обяснява Димитрова и добавя, че именно на това се дължи и различието в продължителност на живота при мъжете и жените.

„Имаме около 7 години разлика в продължителността на живота при мъжете и жените. Т.е. жените живеят седем години по-дълго от мъжете. България е една от страните, в които имаме най-големите разлики в преживяемостта между двата пола“, коментира още тя. От думите на Магдалена Костова от НСИ става ясно, че жените живеят средно 78.4 г., а мъжете 71.4 г.

През 2018 г. са се родили общо 62 576 деца като 32 346 са момчетата, а 30 230 са момичетата.

За съжаление и независимо от факта, че през последните години у нас се наблюдава намаляване на детската смъртност, България продължава да е една от страните с най-висока смъртност при децата в ЕС и единствено Румъния е с по-високи стойности от нас.

На този фон в България ежегодно се раждат между 1000 и 2000 бебета по-малко всяка следваща година, единствено в годините между 2003 и 2008 г. е имало увеличение на родените у нас деца, но тогава е имало и икономически растеж в страната.

Стойността на общия показател за раждаемостта в България е малко под средната за Европа. У нас тя е 8.9, а в Европа 9.8.

„Ниската раждаемост е обусловена от това, че жените, които остават и раждат у нас са малко. 1.56 не е достатъчно за възпроизвеждане. Трябват 2.1 деца, т.е. всеки двама родители трябва да родят над 2 деца, за да може нормално да се възпроизвежда населението“, подчертава Магдалена Костова и добавя, че в големите градове като София, Пловдив, Варна и в някои области като Сливен тези показатели са много близки до европейските, но в Северозападна България, Родопите и по граничните райони те са много влошени. Именно този дисбаланс извежда стойности, които са много под средното за другите страни.

През последните 7 години населението ни е намаляло с повече от 350 000 души на фона на ниската раждаемост.

 

По информация на БГНЕС

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

953 преглеждания

Comments are closed.