Връзката между глада и агресивността

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
deca-agresiya

Забелязали ли сте, че когато някой е гладен, той често е изнервен, нетърпелив, сприхав, а често дори зъл?

Сигурно по тази причина е възникнала поговорката, че „Любовта на мъжете минава през стомаха“. Вероятно пак по същата причина когато дойде време за хранене, домашните любимци също стават неспокойни и нервни.

Като бозайници очевидно и хората са наследили подобно поведение, тъй като често и при нас се наблюдава подобна връзка – когато сме гладни сме сприхави и нетърпеливи, а някои дори  агресивни.

Учените са открили, че всъщност глада има еволюционен характер и на практика подпомага оцеляването на видовете.

Диетоложката Бренда Бъсталос от от A&M Health Science Center School of Public Health в Тексас, е установила пряка зависимост между времето между отделните хранения и количеството глюкоза, която достига до мозъка.намалява. Колкото храненията са по-нарядко толкова по-ниски са нейните нива, а когато те са прекалено ниски, настъпват процеси, при които се отделят хормоните на стреса. Тогава идва и усещането за глад, което е в резултат от нарушения механизъм на контрол и регулиране на физиологичните процеси в целия организъм.

Когато мозъкът гладува общуването с околните става трудно или дори невъзможно, а изпълнението на най-обикновените задачи изглежда непосилно. Това е в резултат от ниските нива на глюкоза, липсата на която води до нарушение на мисловните процеси и концентрацията.

Когато не се храним редовно и пълноценно настъпва недостиг на глюкоза, а от там следва лоша концентрация, невъзможност за мислене и действия, от което настъпва раздразнителност и агресивност.

При децата, също като при възрастните, при недостиг на глюкоза поради недостатъчен хранителен внос в организма настъпват физиологични реакции, които водят до промени в настроението и нервност. Понякога пристъпите на гняв са толкова силни, че е невъзможно да бъдат контролирани по какъвто и да било начин и които утихват необичайно бързо след прием на храна.

Основен признак на глюкозен глад е хипогликемията, която се характеризира със следните основни физиологични признаци:

–          Превъзбуденост и нервност

–          Изтопяване в следствие на редуването на топли и студени вълни

–          Причерняване и треперене, придружени от физическа слабост

–          Сърцебиене

–          Трудно артикулиране

Тези признаци обикновено се наблюдават при кръвна захар под 60 mg/dl.
Наред с описаните симптоми, друг основен симптом за ниско ниво на кръвната захар е „вълчият глад“, който както и останалите преминава веднага след нахранване.

Всеки трябва д а знае, че тези симптоми или дори само непреодолимото желание да се хапне нещо, може да не е проява на каприз, а да е в резултат именно на гликемичен глад.

В тези случаи е добре да се помисли за цялостна промяна в храненето, което да осигурява дългосрочното поддържане на нормални нива на кръвната захар.

 

 

www.purvite7.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

3,018 преглеждания

Comments are closed.