Връзката между майката и бебето – любов от пръв поглед?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

mom and baby love

Филми, книги, песни – навсякъде се твърди, че обичта към детето пламва в неугасим огън още от първия миг след раждането. Може би при доста майки е така, но едва ли всяка ще си признае, ако не е изпитала бурни чувства към новороденото още при първата им среща.

Ако сте от тези, при които емоциите не са дошли от първия миг и се чудите защо, спрете да се чудите. На много жени им отнема доста време, за да създадат връзка с детето си – понякога дни, дори седмици. Връзката с детето става по-силна с всеки изминал ден, с всяко нещо, което ви се случва и което научавате един за друг.

Свързването родител-дете е сложно и често отнема повече време, за да се случи. Докато вие се грижите за основните нужди на бебето и го гушкате и милвате достатъчно редовно, то няма да страда за това, че любовта ви не е от пръв поглед.

Причините за по-трудното изграждане на връзката майка-бебе могат да бъдат различни. Например – трудно раждане, при което на майката се е наложило да остане за дълго в болница, следродилна депресия, рязка промяна в хормоналните нива след раждането, преумора, стрес и т.н. При някои дами просто нещата се случват по-бавно, без да е налице някой от по-горните фактори и това в никакъв случай не ги прави лоши майки.

Стъпка по стъпка

Да бъдеш млад родител е наистина изтощително и може да се чувствате стресирани и претоварени. Кърменето може да помогне да изградите тази връзка, но в същото време, то освобождава хормони, които могат да ви завъртят в емоционална вихрушка, която сами не разбирате. ю

В повечето случаи (макар и не винаги всички майки да го признават) създаването на връзката майка-бебе става постепенно и всяко ново преживяване изгражда тази свързаност. Първото кърмене, първото зъбче, първата стъпка – поводи за радост и тревога, като всеки от тях е начин да се опознаете взаимно, да обикнете своето мъниче и да изградите инстинкт за неговите нужди и сигнали.

Как да постъпите, ако състоянието продължи твърде дълго?

Ако са отминали няколко месеца, а вие все още не успявате да усетите връзка с вашето бебе, е добре да споделите с някого. Преценете кой би могъл да ви изслуша, без да ви осъжда – партньор, родител, приятел… Ако се налага, потърсете и професионално мнение и не забравяйте, че проблемите от такова естество са решими и преодолими.

Вижте още:

Да спим с бебето – да, не, понякога?

Кога е моментът за второ дете?

Другата страна на родителството – за грешките, илюзиите и угризенията

15 неща, които жените се кълнат, че никога не биха направили

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

3,860 преглеждания

Comments are closed.