Въпроси към дерматолога: За генетичния код, паметта на кожата и излагането на слънце

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
koja-slunce-deca-UVA1

П7: Преди години нашите баби много стриктно ни „печаха“ като кифлички – 5 минути по корем, 5 – по гръб и ни мажеха с продукти предимно от кухнята – зехтин, краве масло, слънчогледово олио, кисело мляко след изгаряне. Сега има огромно разнообразие от продукти на пазара, как да намерим това, което ще ни свърши най-добра работа?

д-р Десислава Лекова: Задължително е слънцезащитният продукт да бъде широкоспектърен, т.е. в него да се съдържат предпазващи филтри както спрямо УВ Б, така и спрямо УВ А лъчите. Не забравяйте, че стойността на SPF се отнася само за превенцията относно УВ Б лъчите. За УВ А трябва да има отделно обозначение. Също така трябва да е фотостабилен и водоустойчив, особено ако сте на плаж или басейн. При всички случаи обаче важат правилата за ползване на такива продукти, а именно: нанасяне 20-30 минути преди излагане на слънце, подновяване на всеки 2 часа или след излизане от вода или обилно изпотяване и ползването им в достатъчни количества. Изборът на консистенция – крем, лосион, олио, аерозол, зависи от индивидуалните предпочитания.

П7: Какво трябва да следим, когато избираме продукти за детската кожа, високият фактор е основният критерий, но за какво още е нужно да се информираме преди да закупим даден продукт?

д-р Десислава Лекова: При децата се разчита основно на съдържанието на физичните филтри – цинков оксид и титаниев диоксид. Те не се абсорбират и поради това са безвредни за нежната бебешка или детска кожа. Продуктът трябва да е с SPF най-малко 30. Когато го нанасяте, не пропускайте гърба на дланите, ушите и шията. Нанасянето е хубаво да става с потупващи движения, като е нормално да остават бели следи след намазване. При малките дечица понякога е по-удачно за лицето и гърба на дланите да се ползват продукти под формата на стик, защото е по-малко вероятно при разтъркване да попадне продукт в очите и да предизвика раздразнение.

П7: Достатъчно ли е да намажем кожата на детето със висок слънцезащитен фактор, за да я опазим от агресивните слънчеви лъчи? Какви препоръки бихте дали на майките на най-малките?

д-р Десислава Лекова: Наличието на висок слънцезащитен фактор не е гаранция за 100 % протекция. Това е само ”парче от пъзела – фотозащита”. Задължително е да не сте навън в диапазона 10 – 16 часа, детето да е облечено с леки дрехи, покриващи по възможност по-голяма част от тялото, да има шапка на главата, и ако може очила или да е пуснат сенника на количката. Ако е необходимо поставете УВ предпазващи филтри на прозорците на колата. Важно е самите родител да дават пример и изградят навици относно предпазването още в ранна възраст.

П7: Колко често трябва да се нанася слънцезащитния крем на кожата и кога?


д-р Десислава Лекова: Правилото е продукт да се нанася 20-30 минути преди излагане. Подновява се на всеки 2 часа или след излизане от вода или обилно потене. Водоустойчив, не означава, че не се отмива, а че предпазва кожата до 40 минути след контакт с вода. За възрастен човек достатъчно количество е 2 пълни супени лъжици за цялото тяло. Като допълнение имаше спекулации относно това дали масовата употреба на фотозащита не е причина за дефицит на витамин Д. Няколко проучвания доказаха, че употребата на слънцезащита не намалява синтеза на витамин Д. Той се образува под влияние на УВ Б лъчи, които са най-интензивни през лятото. Затова неговата концентрация в организма е най-висока през август и най-ниска през март. Достатъчно е 15-20 минутно излагане на ръце и крака ежедневно през лятото да се получи необходимата доза.

koja-slunce-deca-UVA

П7: Когато бебето е в количката или под чадъра, или времето е облачно нужно ли е да го мажем със слънцезащитни средства?

д-р Десислава Лекова: Концентрацията на УВ А лъчи не се влияе от времето. А както се разбра, те навлизат на по-голяма дълбочина в кожата и причиняват различни увреди на колагеновите структури. В по-висока концентрация (например при солариуми, в планината) също може да причинят изгаряния. Затова нанасяйте слънцезащитен продукт, ако няма предпазващи средства и сте дълго време навън.

П7: Ако въпреки усилията ни, допуснем кожата на детето да се зачерви, каква е първата мярка, която трябва да предприемем, за да намалим вредните последствия?

д-р Десислава Лекова: Първата стъпка при такава ситуация е поставянето на охлаждащи или по-студени компреси на зачервените места. След това кожата се намазва с продукти, съдържащи пантенол, алое вера. Не забравяйте да давате на детето повече течности и ако се чувства неразположено, може да се дадат аналгетици или антипиретици.

П7: Вие като дерматолог имате ли някаква специална тайна, свързана с грижата за здрава и красива кожа и бихте ли я споделели с нашите читатели?


д-р Десислава Лекова: В днешното забързано ежедневие не ни остава много време да полагаме грижи за себе си. Същевременно стресът, недоспиването, дългите часове пред компютър, непълноценното хранене и по-интензивното слънце, оставят своя отпечатък върху кожата ни. И все пак не си спестявайте от ежедневна хидратация, както отвътре, така и отвън, задължителна фотозащита, добро почистване всяка вечер с правилния за вашата кожа продукт. Всяка есен и зима курс от леки химични пилинги или микродермабразио ще премахва удебеления от лятното слънце и вятър повърхностен слой мъртви клетки. Така козметиката ви ще навлиза по-равномерно, кожата се избистря, уплътнява, подобрява се регенерацията и се запазва младостта.

д-р Десислава Лекова,
дерматолог в Aesthe Clinic Beauty

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Страници: 1 2

5,353 преглеждания

Comments are closed.