Въпроси към дерматолога: За генетичния код, паметта на кожата и излагането на слънце

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

 Интервю с д-р Десислава Лекова

koja-slunce-deca-UVA2

Първите седем: Кожата е най-големият орган в човешкото тяло. Какво е най-важното нещо, което трябва да знаем, така че „да се чувстваме добре в собствената си кожа“?

д-р Десислава Лекова: В природата има равновесие и баланс. Ако ние се грижим добре за нашата кожа, то тя ще ни се отблагодари със здраве и красота. Безспорно един от основните фактори , водещ до преждевременно стареене и туморни заболявания на кожата, е УВ радиацията. Освен слънцето, друг източник на този спектър лъчи е солариумът.
УВ А лъчите имат по-голяма дължина на вълната и прониквайки по-дълбоко в кожата са основна причина за стареене на кожата и туморни образувания. УВ А лъчите се излъчват целогодишно, включтелно и през най-облачните дни. УВ Б лъчите са с по-къса дължина на вълната и причиняват най-вече слънчеви изгаряния, увреда и допринасят за появата на рак на кожата. Най-висока концентрация на УВ Б лъчите има през най-слънчевите дни и особено обедните часове на деня. По принцип образуването на тен се дължи на повишените синтез и секреция на меланин, като защитна реакция спрямо УВ лъчението. Колкото и неприятен да е този факт за мнозина, тенът е индикация за настъпила фотоувреда. Затова създаването на правилни навици при излагане на слънце би спестило доста проблеми.

П7: Има ли значение кога за първи път правим своето представяне, на каква възраст, пред слънцето и може ли това да предначертае нашия здравен код?

д-р Десислава Лекова: Детската кожа все още няма напълно изградена защитна система за предпазване от слънчевата радиация и поради тази причина децата изгарят доста по-лесно от възрастните. От друга страна повечето от нас получават по-голямата част от цялата доза слънчево лъчение до 18 годишна възраст. Затова е много важно родителите от рано да обучават децата как да се радват на слънчевите дни безопасно.
Повече от препоръчително е бебета до 6 месеца да не бъдат излагани директно на слънце, защото през този период кожата им е най-уязвима. Те не успяват на този ранен етап да синтезират достатъчно меланин, пигментът, предпазващ ни от слънцето. Когато излизате с бебето навън, го обличайте с дрехи от леки материи, които да покриват крачетата и ръчичките. Не забравяйте и шапката. Ако е невъзможно да се избегне слънцето, се допуска откритите части – лице и ръце да се намажат с малко количество слънцезащитен крем с поне SPF 30 и задължително съдържание на филтри спрямо УВ А лъчите.

Ако обучението за правилно предпазване от слънце започне в ранна възраст, този навик се запазва и занапред.

П7: Какво означава понятието „памет на кожата“?

д-р Десислава Лекова: Нашата кожа има дълга памет. Всеки път, когато се излагаме на слънце или солариум и кожата ни потъмнее или хване тен или изгори, добавяме нов запис към паметта. Вредата, която УВ лъчите причиняват, се кумулира през целия ни живот. На по-ранен етап това води до образуване на бръчки, петна и неравномерна пигментация. На по-късен се появяват преканцерози и различни видове рак на кожата. Отстоянието между злоупотребата със слънце и появата на туморни образувания може да бъде от години до няколко десетилетия, като особено рискови са изгарянията в детска възраст.

П7: Лесно ли е да бъде препрограмирана тази памет и какви могат да са последиците от това?

д-р Десислава Лекова: Клетките на кожата ни притежават специални репаративни (поправящи) ензими, които възстановяват увредите, които УВ лъчите нанасят на ДНК молекулата. С времето обаче тяхната функционалност и ефективност намалява.
Най-добрата стратегия да се предотвратят по-сериозни проблеми в бъдеще е спазване на стандартните превантивни мерки по отношение на слънцето и ежегодни посещения на дерматолог за преглед на бенките, особено ако са повече на брой или има фамилна обремененост. Препоръчително е да се консумират повече плодове и зеленчуци, да се повиши приема на антиоксиданти – витамини А, С, Е и селен, както и да се пие повече вода.
Фотопротекцията е в основата на предпазването от рак на кожата – около 90 % от немеланомните кожни тумори и 65 % от случаите с меланом са резултат от излагане на действието на УВ радиация.

koja-slunce-deca-UVA3

 

П7: Възможно ли е дори само едно слънчево изгаряне през ранното детство да промени цялото бъдеще на човек по отношение на здравето му?

д-р Десислава Лекова: Има достатъчно категорични данни, че дори само едно по-тежко слънчево изгаряне в детска възраст удвоява риска от злокачествен меланом на по-късен етап в живота. Разбира се, че се повишава риска и от другите форми на карцином на кожата. Макар децата с по-тъмен цвят на кожата да изгарят по-трудно, те също имат повишен риск от такива заболявания, ако не се предпазват от слънце.

П7: Появата на бенки, лунички и петна по кожата до каква степен са свързани с прекомерното излагане на слънце в ранна възраст?

д-р Десислава Лекова: Луничките са вид пигментация, която се унаследява и се появяват още в ранна детска възраст при първите излагания на слънце. Те не са критерий за фотоувреда. Не така стои въпросът с бенките и петната. Бенките също имат генетична програмираност, но не е задължително всички „заложени“ бенки да се появят през живота. Основните пикове са в ранна училищна възраст, пубертет и през периода на бременността. Разбира се, повишеното излагане на слънце, дава още по-активна изява на генетичния код. При петната, единствената причина за появата е фотоувредата на кожата. Тя започва да се натрупва още след първите по-активни излагания на слънце и започва да се проявява след няколко години до десетилетия.

Статията продължава на следващата страница.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Pages: 1 2

5,680 преглеждания

Comments are closed.