Любопитната история на Деня на бащата

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

father's Day

Денят на бащата е празник, на който се чества бащинството и родителските грижи на мъжете и в различните страни е на различни дати. Според католическата традиция Денят на бащата се чества на деня на св. Йосиф – 19 март, докато православната църква го отбелязва на 26 декември, заедно със Събор на Пресвета Богородица.

В последните години широка популярност добива американският вариант, който е тържествено отбелязан за първи път във Вашингтон (САЩ) през 1909 г. Тогава Сонора Дод си помислила колко е несправедливо само майките да имат свой празник и организирала такъв за своя баща – ветерана от Гражданската война Уилям Джаксон Смарт.

Празникът незабавно получава широка неофицална подкрепа от политиците и се чества всяка година. През 1966 президентът Линдън Б. Джонсън решава Денят на бащата да се празнува в третата неделя на юни. Празникът е признат за официален през 1972 от президента Ричард Никсън. Денят се отбелязва с картички и подаръци, които децата и съпругата подготвят за бащата, специална вечеря и други изненади.

Освен САЩ, страните, които празнуват Деня на бащата през третата неделя от месец юни, са: Аржентина,Великобритания, Венецуела, Еквадор, Зимбабве, Индия, Ирландия, Канада, Китай (вкл. Макао и Хонконг), Колумбия, Коста Рика, Куба, Малайзия, Малта, Мексико, Пакистан, Панама, Перу, Филипините, Сингапур, Словакия, Турция, Франция, Холандия, Чили, Швейцария, Южна Африка, Япония. semeistvo Как го честват в различните страни

Русия: там е считан от мнозина за ден на мъжа и е военен празник – 23 февруари, Ден на защитника на отечеството.

Франция: историята на празника на бащата там се свързва с компания, която произвеждала запалки и ги давала като подарък на пушещи бащи. Днес запалките са заменени с рисунки и малки подаръци от семейството за таткото.

Тайланд: Денят на бащата се чества на 5 декември – рожденият ден на краля Пхумипхон Адунядет. По традиция кралят изнася реч, а хората подаряват на своите бащи и дядовци цветето Кана, което се асоциира с мъжката сила. Денят на майката пък е на рожденната дата на кралицата – 12 август.

Австралия: Денят на бащата се чества през първата неделя от септември, когато е и началото на пролетта.

Мексико: Денят на бащата се чества с музика, танци и подаръци за бащите и другите значими мъже в семейството – дядовци, чичовци, по-големи братя. По традиция на този ден се провежда и маратон в Мексико сити, на който бащи и деца тичат заедно.

Германия: Денят на бащата се чества на 40-я ден от Великден на празника Възнесение Господне. Традиционно германците празнуват със събирания на парти или пикник с обилни количества храна и бира.

Тази година партньорските организации в Кампания „Да бъдеш Баща“ ще отбележат Деня на бащата на 21 юни с различни инициативи.

www.mencare.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2,952 преглеждания

Comments are closed.