Бащи и дъщери – примерът, който всяко момиче следва през целия си живот

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

father_daughter_sepia600x400

Казват, че: „Първата истинска любов на всяко момиче е баща й! Бащата има силата да направи от дъщеря си умна, уверена и смела жена.“

За бащите казват още, че те са примерът, който всяко момиче ще търси през целия си живот и поради тази причина именно той може да я издигне или срине. Бащата може да помогне на дъщеря си да стане толкова силна, колкото тя никога не би могла да стане сама.

За да постигне това е достатъчно бащите да са наясно със следните четири основни правила:

1. Понякога вършете домакинската работа.

Почистете с прахосмукачка, измийте пода, приберете прането, сменете й пелената, сгответе вечеря за цялото семейство. Повечето жени по света обичайно поемат цялата домакинска работа, освен, че голяма част от тях се стремят да градят и кариера, да работят на пълно работно време, за разлика от мъжете, които се посвещават предимно на професионалните си задължения. Вярно, че често те работят повече часове и печелят повече пари, но задълженията у дома трябва да се разпределят между партньорите. Това е много важно за децата и особено за момиченцата. Ако не искате собствената ви дъщеря един ден да е стресирана, изнервена и с „бърн аут“ синдром, най-добре е да се изявявате като равнопоставен член на семейството по отношение на домакинските задължения. Този модел ще възприеме вашето момиче и по-късно, когато порасне и стане самостоятелна, ще го търси съзнателно. Подобни ще са очакванията й от бъдещия партньор. Когато бащата показва съпричастност в семейните задължения, момичетата приемат за естествена идеята, че мъжете трябва да помагат и че това не прави един мъж по-малко сериозен или мъжествен. Търсейки и намирайки такъв партньор, един ден такава дъщеря ще има свободата да се развива, да гради кариера, без да се чувства виновна заради това и без да има нереалистични очаквания от живота си.

2. Бъдете себе си, не се преструвайте.

Дръжте се като пример за подражание и не се страхувайте да изразявате своето самочувствие и мъжка гордост. Не е срамно да сте различни от приятелите си и насърчавайте околните да се държат като вас. Дъщеря си също. Покажете й, че е прекрасно да се харесва такава, каквато е и че това няма нищо общо с обичта ви към нея. Уважавайте личните й избори, независимо дали ви допадат, или не. Ако вие самият се държите по този начин, дъщеря ви ще има смелостта и силата да отстоява себе си и мечтите си през целия си живот. Следвайте онова, което истински искате от живота и се гордейте, че дъщеря ви има пример, който да следва. Това е пътят, който всеки баща трябва да покаже на дъщеря си, така че един ден тя да постигне мечтите си.

Този урок тя ще научи от вас, независимо какви са нейните собствени амбиции и мечти. Научете я, че независимо колко различна ценността система има всеки различен човек, това няма да им попречи да се обичат и уважават. Защото най-ценното за всеки отделен човек е неговата индивидуалност. Това е и пътят да изградите от своето момиченце бъдещ лидер.

3. Отнасяйте се с уважение към майка й и към всички жени като цяло.

Това е лесно и изпълнимо условие, особено, ако живеете в брак с жената на вашите деца и доста по-трудно, ако сте разделени. Във втория случай съществува вероятност от манипулативно отношение, от насаждане на негативни чувства и дори омраза към липсващия родител. Отношенията между двамата родители, независимо от това дали живеят заедно или са разделени обаче, изграждат една цялостна картинка в съзнанието на момичето, за това, как мъжът трябва да се отнася към жените въобще. Този пример ще преследва вашето момиче през целия му живот. Ако се отнасяте към майката на вашата дъщеря с неуважение или презрение, вие ще насадите у нея убеждението, че подобно отношение е приемливо и тя ще възприеме за нормално да се държат след време с нея самата по същия начин.

Когато казвате лоши думи за майка й, вие внушавате на дъщеря си да не очаква уважение и учтивост от мъжете в живота й.

Подарете на дъщеря си модела за мъжката роля, който тя наистина заслужава и който вие самият бихте искали да следва.

4.Казвайте на дъщеря си, че е красива и по-важното, че е умна, красива и забавна.

Много татковци се страхуват да правят комплименти на дъщерите си, особено що се отнася до физическите им качества, от страх да не насочат фокуса на детето единствено върху външния вид. За съжаление, извън дома момичетата често стават обект именно на оценки на външния си вид, а не на останалите качества, които притежават. Именно в това се състои важната роля на бащата – със своите послания, той трябва да й помогне да осъзнае смисъла на красотата, че тя не се свежда единствено до външната, физическа красота.

Ако едно момиче се съмнява в своите качества, рискува след време, когато порасне, да започне да търси отчаяно вниманието на околните, а това да доведе до създаването на редица комплекси. Отчаяното търсене на комплименти може да предизвика истински катаклизъм, така че, подавайте ежедневно знаци на своята дъщеря, че тя е красива, така че тя да го осъзнае, но два пъти по-често й казвайте, че е умна и талантлива.

Бащите трябва да намират начини да накарат своите дъщери да повярват, че могат да се справят с всичко, независимо какво ще пожелаят да следват и каква професия ще практикуват. Просто те трябва да знаят, че вие не се съмнявате в тях и в техните способности и че са в състояние да се справят с всяко предизвикателство.

Когато бащите дават безпрекословната си подкрепа на дъщерите си, те се превръщат в уверени жени, за които няма неизпълнимо предизвикателство. Именно в това се състои уникалната роля на бащите в живота на собствените им дъщери.

iheartintelligence.com

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

26,829 преглеждания

Comments are closed.