Внушителен финал на инициативата “Стара хартия за нова книга” в Пловдив

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Snimka-4

Финалът на националната благотворителна инициатива Стара хартия за нова книга беше поставен в Пловдив на 29 септември 2018 г., където 2370 деца участваха в събитието, организирано от „ЕКОПАК България“ и Книжен център „Гринуич“. Малчуганите с помощта на своите родители предадоха на пунктовете на пл. „Стефан Стамболов“ 12,1 тона хартия за рециклиране, спасиха от изсичане 170 дървета и получиха 2600 нови книжки. Кампанията в града се проведе с подкрепата на Община Пловдив, Народна библиотека „Иван Вазов“ и Фондация „Пловдив 2019“.

Изпълнителният директор на „ЕКОПАК България“ Тодор Бургуджиев откри празничния ден. „Неслучайно тази инициатива се провежда под надслов „Почисти и прочети“ – защото обединява грижата за околната среда чрез разделно събиране на отпадъците с четенето“, каза той. Сиана Колибарова от Книжен център „Гринуич“ благодари на всички родители, които чрез личния си пример показват на децата пътя към книгите и невероятните истории, които се крият в тях. Своя поздрав към всички присъстващи отправи и Василка Чопкова, директор на дирекция „Екология и управление на отпадъците“ към Община Пловдив.

Snimka-5През 2018 г. рекорден брой участници подкрепиха кампанията „Стара хартия за нова книга“. Общо 11 290 деца от 6 български града предадоха 62,5 тона хартия за рециклиране и така спасиха от изсичане 828 дървета. В замяна малките екоактивисти получиха 12 870 нови книги. Сред тях беше и новото специално издание на „ЕКОПАК България“ „Грийн тийн“, публикувано специално за инициативата.

1300 малчугани от Бургас поставиха началото на тазгодишната акция със 7,2 тона хартия за рециклиране, 94 спасени дървета и 1500 нови книжки.

В Хасково 930 деца се включиха в каузата. Те събраха 6,7 тона стара хартия, спасиха 86 дървета и за награда си избраха 1150 книги.

Рекордът за най-голямо количество предадена хартия за рециклиране се държи от децата на София – 15,5 тона. В столицата 2700 малки екоентусиасти спасиха от изсичане 202 дървета и получиха като подарък 3200 книги.

Най-много деца се включиха в събитието в Русе – 2740. Те събраха общо 13,8 тона хартия за рециклиране, с което помогнаха за спасяването на 182 дървета. 2950 бяха раздадените нови книги там.

За първи път Плевен беше домакин на детския празник. Градът отбеляза силен дебют с 1250 малки участници, 7,2 тона предадена хартия за рециклиране, 94 спасени дървета и 1470 нови книги.

Началото на инициативата „Стара хартия за нова книга“ е поставено през 2013 г. в София. Целта на организаторите от „ЕКОПАК България“ и Книжен център „Гринуич“ е да мотивират децата още от най-ранна възраст да се научат да полагат грижи за природата и да изпитват любов към книгите и четенето. За шестте години в кампанията са се включили общо 37 540 малки участници, които с помощта на своите родители са събрали 195,5 тона хартия за рециклиране. Така те са спасили от изсичане 2558 дървета, а в замяна са получили 42 470 нови книги.

Следващото издание на „Стара хартия за нова книга“ ще се проведе през септември 2019 г.

Организатори на акцията са „ЕКОПАК България“ АД и Книжен център „Гринуич“.

Партньори на инициативата „Стара хартия за нова книга“ са издателствата „Ентусиаст“ и „Труд“. Кампанията е подкрепена от издателствата „ЕГМОНТ“, „Книгомания“, „Хермес“, „Бард“, Фют“, „Сиела“, „Софтпрес“, „ПАН“, „Златното пате“, „Албо груп“.

Медийни партньори са Bulgaria ON AIR, clubz.bg, Майко мила!, azcheta.com, az-deteto.bg, dnes.bg, purvite7.bg, noviteroditeli.bg.

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

918 преглеждания

Comments are closed.