Вместо здравна книжка – електронна карта

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

bolnica-lekari-zdrave

От средата на тази година в болници, аптеки, специализирани кабинети, НЗОК и РЗОК ще заработи единна електронна система, или т.нар. електронно здравеопазване – до тази информация ще има достъп всеки пациент.

С тази промяна ще отпадне необходимостта от досегашните сини здравни книжки – цялата информация за болния, за неговите лекуващи лекари, изследвания и рецепти, ще бъде налична в електронен вариант. За всички участници в лечебния процес единният софтуер ще е достъпен чрез индивидуален сертификат за всеки. Той ще има защита на принципа на електронното банкиране.

“Задание за софтуера на тази система вече е разработено. То беше внесено в Министерството на здравеопазването преди две години, но досега отлежаване, неглижирано от екипа на бившия министър Петър Москов”, обясни пред “Труд” д-р Николай Болтаджиев, председател на Националното сдружение на частните болници, който е и част от работната група на заданието.

Въвеждането на единна електронна система ще осигури контрол от страна на пациента на всички нива в системата на здравеопазването. Няколко са вариантите за неин носител – издаване на отделна пластика; поетапно поставяне на чип при подновяване на изтичащите лични карти; магнитна лента на европейската карта (с което ще отпадне и нуждата от ежегодното й преиздаване).

Очаква се електронното здравеопазване да заработи пилотно в няколко болници в страната още от средата на настоящата година, а финансирането за първата и втората фаза на този процес – 12 млн. лв., е осигурено от програмата на Европейския съюз “Добро управление”.

Лекарите се надяват електронната здравна карта да облекчи и работата с рецептурните книжки.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2,202 преглеждания

Comments are closed.