Вълнуващ книжен уикенд в София с концерт и състезание по грамотност

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

_Visual_Aleya-na-knigata-Sofia

“Алея на кнегата” продължава и в предстоящите почивни дни. Най-голямото пътуващо книжно изложение на открито е разположено на бул. „Витоша”, между бул. „Патриарх Евтимий” и ул. „Узунджовска”. Там всеки ще намери по нещо за себе си, от най-малките почитатели на книгите, до възрастните, които могат да избират сред хилядите заглавия и специални предложения на повече от 70 издателства и книгоразпространители. Литературната програма, предназначена за малки и големи е повече от вълнуваща и затова не е за пропускане.

Изложението е отворено всеки ден от 10:00 до 20:00 ч., а достъпът до него е напълно безплатен.

В Литературният кът посетителите ще  присъстват на премиери на книги, срещи с автори, преводачи и издатели, представяния на детски книжки, музикални събития, игри и работилници за деца. В програмата е  предвидено и едно специално събитие, посветено на грамотността. То е организирано в партньорство с Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ при Българската академия на науките.

На 14-ти септември, събота, от 15:00 до 17:00 часа, по случай откриването на новата учебна година, родители и деца могат да участват в състезание, като премерят сили в специален тест по грамотност. Инициативата е под надслов „Написаното остава. Пиши правилно!”. Всеки, който желае да тества знанията си по български правопис и пунктуация, може да се подложи на диктовка или да реши езиков тест и да получи съвети от млади учени от БАН за най-често допусканите грешки при писане. Участниците ще получат стикери „Написаното остава. Пиши правилно!“, чието предназначение е да бъдат залепени върху табели или надписи на публични места, в които са допуснати правописни грешки. За най-добре представилите се са предвидени редица други награди.

В съботният ден голяма част от програмата е посветена на малките читатели. Предвиден е концерт с песни от поредицата познавателни книжки „Чуден свят” в изпълнение на Детска вокална група „Сладки пуканки” към Националния дворец на децата (изд. „Просвета”); среща с преводача на чешкия феномен „Чифтоядците” – Красимир Проданов в шатра №19 (изд. „Персей”); представяне на детската книга „Съчко“ от Джулия Доналдсън (изд. „Жанет 45”); представяне на детската книга с аудио диск „Софйя и хвърчащото креватче” (изд. „Локус”); игри, гатанки и логически задачи с „Клевър бук”.

Съботната програма за възрастни включва представяне на музикалната биографична книга на Свилен Ноев от група „Остава” – „Аз, Остава” (изд. Scribens); авторката Стефана Белковска представя горещия летен роман „Любов в Хавана” (изд. „Потайниче”); среща с автограф с Татяна Попова в шатрата №9 (изд. „Хермес”); представяне на юбилейната беседа на Учителя – Беинса Дуно „Мировата любов” (изд. „Хелиопол” и Културна Асоциация Беинса Дуно).

В неделя, на 15-ти септември, Литературният кът отново очаква най-малките читатели за представяне на новите книги за деца и възрастни „Азбука“ и „Племето на майките“от Ирина Каракехайова (изд. „Колибри”). Ще има и работилничка за деца, посветена на числата и природата, в която децата ще разберат как лесно да учат по метода на Монтесори, (изд. „Колибри”).

Участници в “Алея на книгата” – София

Шатра 1 – Артлайн Студиос, Вакон, Сиби

Шатра 2 –АМГ Пъблишинг, ICU, Букборд

Шатра 3 – Фют

Шатра 4 – Книжен център „Гринуич“

Шатра 5 – Кибеа, Клевър Бук, Пан, Хелиопол

Шатра 6 – Асеневци, Еднорог, Хартиен свят

Шатра 7 – Бяло Братство, Захарий Стоянов, Списание 8, Тип-топ прес

Шатра 8 – Атеа, Ергон, Коала Прес, Труд

Шатра 9 – Бард, Хермес

Шатра 10 – Агата-А, Дамян Яков, Лексикон

Шатра 11 – Алтера, Букохолик, Парадокс

Шатра 12 – Колибри, Пергамент Прес, Фондация „Калпатару“

Шатра 13 – Емас, Локус/Интенс

Шатра 14 – Прозорец, Просвета

Шатра 15 – Милениум, Слънце, Унискорп

Шатра 16 – Жанет 45, Шамбала

Шатра 17 – Анубис / Булвест 2000 / Клет България, Сиела

Шатра 18 – Лира Принт, Прес, Фама

Шатра 19 – Жар – Жанет Аргирова, Изида, Персей, Посоки

Шатра 20 – Ера, Рива

Шатра 21 – Жануа 98, Ибис, Ина, ТАТ Криейтив, Fox Book Café, Wish Mash

Шатра 22 –Дъбови листа, Захарий Стоянов, Книгодрешки, Летера, Лист, Про Бук, Рибка

Шатра 23 – Вакон, Инле, костенурко.ком, Кръгозор, Лабиринт, Мусагена, Потайниче, Плеяда

Facebook страница на събитието

Организатор: Асоциация „Българска книга”

„Алея на книгата“- София е част от Календара на културните събития на Столична община за 2019 г. 

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

656 преглеждания

Comments are closed.