Вълнуващ финал на „Стара хартия за нова книга“ 2019 в Русе и Велико Търново

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Snimka-14

Близо 11 хиляди деца се включиха в тазгодишното издание на националната екокампания “Стара хартия за нова книга” през месец септември 2019 г.

Русе и Велико Търново бяха последните спирки на седмото поредно издание на националната екоинициатива „Стара хартия за нова книга“, организирана от „ЕКОПАК България“ и Книжен център „Гринуич“.

На 28 септември малчуганите от Русе отбелязаха най-силното си представяне в кампанията да момента. На пл. „Свобода“ 2720 деца събраха рекордните за дунавския град 14,3 тона хартия за рециклиране и така спасиха от изсичане 186 дървета. В замяна малчуганите получиха 3180 нови книги. Събитието се проведе с подкрепата на Община Русе, както и с активното участие на Регионална библиотека „Любен Каравелов“.

На следващия ден, 29 септември, Велико Търново дебютира отлично в акцията, в която се включиха 1370 деца. На пунктовете в парк Марно поле те предадоха 7,5 тона хартия за рециклиране, спасиха от изсичане 98 дървета и получиха над 2000 нови книги. Кампанията беше подкрепена от Община Велико Търново и Регионална народна библиотека „П. Р. Славейков“.

Мариана Петкова и Мила Алексиева от „ЕКОПАК България“ призоваха децата и техните родители да полагат грижи за природата всеки ден чрез разделно събиране на отпадъците. Управителят на Книжен център „Гринуич“ Виктория Бисерова пък пожела на малките читатели да открият много непознати приказни светове в новите си книжки.

Snimka-12

През 2019 г. хиляди деца и родителите се включиха в „Стара хартия за нова книга“. Общо 10 688 малки екоентусиасти от 5 български града – Бургас, Хасково, София, Русе и Велико Търново – предадоха 59,2 тона хартия за рециклиране, спасиха от изсичане 770 дървета, а в замяна получиха 13 350 нови книги. Сред тях бяха двете специални издания на „ЕКОПАК България“ „Грийн тийн“ и „Ти можеш да спасиш планетата“, както и поредицата на издателство „ФЮТ“ „Детективите Агата и Лари“ – литературните талисмани на тазгодишната инициатива.

1200 малчугани от Бургас поставиха началото на „Стара хартия за нова книга“ 2019 със 7,4 тона хартия за рециклиране, 96 спасени дървета и 1550 нови книжки.

Безпрецедентен брой участници се включиха кампанията в Хасково. 1325 малчугани от града събраха 7,6 тона стара хартия, спасиха от изсичане 99 дървета и бяха възнаградени с 1620 книги.

Децата на София поставиха най-големия рекорд на „Стара хартия за нова книга“ за седемте издания на кампанията до момента. Точно на 15 септември пред Книжен център „Гринуич“ 4073 малки екоентусиасти предадоха внушителните 22,4 тона хартия за рециклиране, а в замяна малчуганите получиха над 5000 нови книжки.

Началото на инициативата „Стара хартия за нова книга“ е поставено през 2013 г. в София. Целта на организаторите от „ЕКОПАК България“ и Книжен център „Гринуич“ е да мотивират децата още от най-ранна възраст да се научат да полагат грижи за природата и да изпитват любов към книгите и четенето. За седемте години в кампанията са се включили общо 48 228 малки участници, които с помощта на своите родители са събрали 254,7 тона хартия за рециклиране. Така те са спасили от изсичане 3311 дървета, а в замяна са получили 55 820 нови книги.

Snimka-8

Следващото издание на „Стара хартия за нова книга“ ще се проведе през септември 2020 г.

Партньори на кампанията „Стара хартия за нова книга“ са издателствата „Ентусиаст“, „ФЮТ“ и инициативата „Забавното четене“.

Каузата е подкрепена от издателствата „ТРУД“, „ЕГМОНТ“, „Книгомания“, „Хермес“, „Бард“, „Сиела“, „Софтпрес“, „Златното пате“, „Албо груп“.

Медийни партньори са Bulgaria ON AIR, webcafe.bg, detskiknigi.com, clubz.bg, Майко мила!, azcheta.com, az-deteto.bg, dnes.bg, purvite7.bg, noviteroditeli.bg

Snimka-10

 

 

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

926 преглеждания

Comments are closed.