Вкусни бебешки рецепти с даровете на есента (част 1)

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Изобилието от плодове, зеленчуци и цветове през есента е несравнимо! С щедрост, каквато само този сезон може да ни дари, ви представяме 10 рецепти за вкусни есенни супи, пюрета и каши, които бебета и малките деца ще обикнат със сигурност.

 

Есенна супа

Необходими продукти:

2 картофа

1 червена чушка

1 парче тиква – около 100-150 гр.

1 парче праз – само бялата част

4 с.л. грах

1 к.ч. кисело мляко

1 жълтък

магданоз

Начин на приготвяне:

Задушете зеленчуците в малко растително масло, като започнете от праза, след това добавите картофите, граха, чушката и тиквата. Долейте с вряща вода и варете докато всички зеленчуци омекнат.
След като сте сварили зеленчуците можете да ги намачкате с вилица или да ги пасирате с пасатора както са в бульона от варенето само с няколко пулса или до пълна гладкост на супата, според възрастта на детето. Ако то вече приема храна с парченца и дъвче, можете да я оставите и непасирана.

По желание добавете застройка от 1 кафена чашка кисело мляко и 1 жълтък. Поръсете с пресен магданоз.

tikva
Тиква с ориз

Необходими продукти:

200 гр. ориз

200 гр. добе узряла  тиква

1 малка глава ситно нарязан лук

2 с.л. настърган кашкавал

2 лъжици зехтин

500 мл. зеленчуков бульон

Начин на приготвяне:

Обелете и нарежете тиквата на кубчета, сварете я до омекване. В отделен съд задушете в мазнината и малко вода ситно нарязания лук, към който добавете ориза и постепенно добавяйте бульона. Разбърквайте често, за да не загори. Малко преди оризът да е напълно готов, добавете тиквата и долейте остатъка от бульона. Продължете да варите и да разбърквате до пълна готовност.

Преди да сервирате поръсете с настърган кашкавал.
За деца, които все още не са свиквали с храна, която съдържа по-едри парченца, намачкайте с вилица.

brokoli

Пюре от броколи и картофи

Необходими продукти:

2 средно големи картофа

5 средно големи розички броколи

бучка краве масло

Начин на приготвяне:

В малка тенджерка кипнете около две чаши вода, в която сложете картофите и броколито да се сварят до омекване. Когато са готови, отлейте част от бульона и намачкайте зеленчуците, при нужда добавете още малко бульон от варенето и пасирайте само с няколко пулса на пасатора, за да не се превърне пюрето в лепкава каша от картофите.
Добавете маслото и сервирайте.

 

 

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

33,920 преглеждания

Comments are closed.