Видове конюнктивити при децата и лечението им

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

conjunctivitis

Конюнктивитът е често срещано лечимо възпаление на конюнктивата. При това възпаление кръвоносните съдове на конюнктивата и очната ябълка стават по-видими и придават на цялото око видимо розово-червен оттенък.

Възпалението на конюнктивата може да е причинено от бактериална инфекция, да е в резултат от алергична реакция на организма или механичен дразнител. Най-опасни от изредените причинители са бактериите и вирусите.

Какви са основните симптоми на конюнктивита при децата?

Ако бялата част на едното или двете очи на детето, както и вътрешната част на клепачите са зачервени, то най-вероятно детето има конюнктивит. Често възпалението е съпроводено от силен сърбеж, сълзене и отделяне на лепкав секрет, които може да „слепи“ клепачите по време на сън. Секретът може да е безцветен или белезникав, което е сигнал за инфекция.

Възпалението на конюнктивата е важно да се лекува своевременно, за да се избегне разпространението на бактериите и да се предотвратят усложнения, свързани с инфекции на меките тъкани около очите и клепачите.

Причини за конюнктивит при децата?

–         Вирусна инфекция

Ако детето е с настинка или грип, съпроводен от конюнктивит, най-вероятно става дума за вирусна инфекция. Именно те са най-честата причина за конюнктивит при децата.

–         Бактерии

Ако е налице гъст жълт секрет, които се отделя от очите на детето, съпроводен от подуване и залепване на клепачите, най-вероятно става дума за бактериална инфекция, причинена от стафилококи, стрептококи или хемофилуси.

При новородените съществува т.нар. неонатална офталмия. Това е особено сериозна форма на детски конюнктивит, причинена от хламидия или гонорея, с която бебето бива заразено по време на раждането.

–         Алергичен причинител

Под едногодишна възраст бебетата рядко страдат от алергични конюнктивити, но ако е налице сърбеж, подуване, зачервяване на очите, съпроводени от воднист секрет от носа, то най-вероятно е налице алергична реакция, засягаща очите и горните дихателни пътища. Причинителите могат да са домашен прах, полени, тютюнев дим.

–         Капки за очи

В много родилни отделения на новородените се капят капки за очи с цел предотвратяването на бактериални инфекции. При голям брой деца те могат да предизвикат раздразнения на очите. Този вид конюнктивит се нарича химически конюнктивит.

–         Запушени слъзни канали

При почти 20% от новородените слъзните каналчета са блокирани напълно или частично. Запушването може да предизвика симптоми подобни на тези на конюнктивит, като е възможно състоянието да е придружено от отделянето на бял или жълт секрет от едното или от двете очи.

Лечение на различните видове конюнктивити при децата

Ако бебето или малкото дете имат симптоми на конюнктивит консултацията с педиатър е задължителна, той може да ви насочи към специалист, за да бъде назначено адекватно лечение, което ще е в съответсвие с вида на инфекцията.

При малките деца острият конюнктивит е сериозно състояние изискващо спешни мерки. Самолечението е недопустимо.

Лечението според вида на конюнктивита:

Вирусният конюнктивит се причинява от вирус и обикновено като повече вирусни инфекции преминава за около седмица. При него е важно да се поддържа добра хигиена на очите, като се прави внимателен ежедневен тоалет с топла вода и памучен тампон с който обтриването се извършва от външния ъгъл на окото към вътрешния. За всяко око се взема чист тампон.

Ако състоянието продължи повече от десет дни, отново потърсете консултация със специалист.

При вирусните конюнктивити от полза са топлите компреси. Можете да ги правите с чиста памучна кърпа, потопена в топла преварена вода, която поставяте върху очите на детето. Най-лесто това може да се изпълни, когато детето се приспива или вече спи.

Бактериалният конюнктивит изисква антибиотично лечение. Това най-често са мехлеми и капки за очи. Лечението трябва да продължи минимум седем дни, а ако се налага и десет. Много деца понасят по-леко слагането на мехлем, отколкото капки. Процедурите трябва да се правят с чисти ръце. С два пръста съвсем лекичко издърпайте долния клепач на детето надолу и директно от тубичката изтеглете тънка лента от мехлема. Тубичките с очни мази са специално конструирани за тази цел, така че при съвсем леко стискане се отделя нужното количество. При причигване, клепачът разнася лекарството по цялата вътрешна повърхност на окото.

Ако използвате капки, насочете накрайника към вътрешния ъгъл на окото и капнете предписаното количество. Част от капките може да се излее като сълза навън. Не повтаряйте накапването, за да не предозирате.

Преди и след манипулациите, винаги измивайте ръцете си с топла вода и сапун. Никога не споделяйте едни и същи тубички с мехлем и шишенца с капки с други хора. Внимателно следете за срока на годност на предписаните медикаменти и не използвайте такива, които са разпечатани от повече от 30 дни.

Продължете лечението 2-3 дни след като симптомите отшумят, тъй като тези инфекции са доста упорите и лесно могат да се завърнат.

Успоредно с антибиотичното лечение, правете топли компреси и измивайте очите с топла преварена вода и памучен тампон. майте предвид, че натрупването на секрети ще намалят въздействието на антибиотика.

При алергичните конюнктивити е от много съществено значение да се определи алергена, предизвикал възпалението и детето да се изолира от него. При това състояние компресите трябва да са студени.

Химическият конюнктивит не се нуждае от специално лечение, той преминава от само себе си за около 24-36 часа.

При всички видове конюнктивити много педиатри препоръчват неколкократно впръскване на кърма в засегнатото око с цел предотвратяване на ранна инфекция.

Колко заразен може да е конюнктивита?

Бактериалните и вирусните конюнктивити са изключително заразни. За да предотвратите разпространението на инфекцията, всеки път след досег с очите на детето старателно измивайте ръцете си. Не използвайте едни и същи кърпи за болното дете и за останалите деца и възрастни у дома. Сменяйте редовно дрехите и постелките на детето.

Децата, които имат бактериален или вирусен конюнктивит у по-добре да останат у дома за домашно лечение и да не посещават ясла или градина. Когато конюнктивитът е доказано алергичен, то може да продължи да посещава детско заведение, ако е в добро общо състояние.

 Първите седем

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

80,068 преглеждания

Comments are closed.