Веществата, които правят кърмата незаменима

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

shutterstock_164618243

Наричат кърмата бялата кръв, защото на практика тя е жива субстанция, която съдържа ензими, антитела и бели кръвни клетки, които се борят с инфекциозните процеси в организма. Кърмата помага за изграждането и поддържането на добър имунитет у новороденото, балансира чревния баланс и е мощно средство срещу инфекциите в най-ранната детска възраст.

Бебета трябва да се кърмят поне до 6-я месец след раждането, а ако това е възможно, най-добре и повече.

1. Бета каротин
Коластрата, която се отделя в първите часове след раждането обикновено е жълтеникава на цвят именно поради високите нива на бета-каротин.

2. Антитела
Този вид основни антитела преминават през плацентата от майката към бебето по време на бременността. Той е от изключителна важност за изграждането на имунитета и в борбата с нездравословните бактерии, които могат да предизвикат храносмилателни смущения (като Е.коли и Salmonella). Бебетата се раждат с дефицит на антитела и секреторния IgA, който кърмата съдържа спомага за изграждането на пасивен имунитет до момента, в който бебето порасне достатъчно, за да може организмът му да го произвежда сам.

3. Лактоферин
Лактоферинът е протеин, открит в човешката кърма, която предотвратява инфекции, породени от Е.коли и по този начин предпазва от диария. Лактоферинът спомага за усвояването на желязо от човешките клетки.

4.Олигозахариди
Естествените захари(от които има около 130 вида) са захари в кърмата, които пречат на някои видове болестотворни бактерии да предизвикат стомашно-чревни инфекции. Много фирми, произвеждащи адаптирани бебешки млека добавят олигозахариди в състава на произвежданите от тях продукти, но нито едно не се доближава достатъчно до качествата на олигозахаридите от майчината кърма.

5.Холецистокинин (ССК)
Това е хормон, открит в кърмата, който по естествен път предизвиква сънливост. Той помага на кърмените бебета да се успокоят и да заспят много бързо след хранене.

6.Вода
87% от съдържанието на кърмата е вода. Поради този факт кърмените бебета обикновено не се нуждаят от допълнително количество вода, за да са добре хидратирани.

7. Желязо
Нивата на общото количество на желязо в кърмата не е високо, но е по-високо то това, което е в кравето мляко. Наред с това в кърмата се съдържат много витамин С, лактоза и лактоферин. Именно те подпомагат усвояването на желязото от кърмата много по-лесно. Кърмените бебета не се нуждаят от допълнителен прием на желязо, освен ако не се установи, че имат анемия.

8. DHA
Това са т.н. дълговерижни полиненаситени мастни киселини – добрите мастни киселини които развиват добри когнитивни способности у детето.

Високите нива на антитела, мазнини, протеини, както и някои витамини и минерали, прави кърмата изключително важна за крехките бебета и е прекрасно, че майчиното тяло може да им подсигури този истински еликсир.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

11,972 преглеждания

Comments are closed.