Вегетарианска паеля със зелен фасул
Хрупкавата оризова коричка, която остава на дъното на паелята е едно от най-вкусните неща на света. Но и горната част на тази изобилна рецепта не трябва да се пренебрегва.
Необходими продукти за 4 порции:
– 1 щипка шафран
– 4 с. л. зехтин
– 300 г зелен фасул
– 2 моркова, нарязани на кръгчета
– 2 стръка селъри или 1 резен целина, ситно нарязани
– 1 патладжан, нарязан на кубчета
– 1 тиквичка, нарязана на кубчета
– 1 червена чушка, нарязана на кубчета
– 1 ч. ч. консервиран артишок, отцеден, по желание
– 1 глава чесън, цяла
– 1 глава лук, нарязана на ситно
– 2 домата, обелени и нарязани
– 1 л зеленчуков бульон
– 2 ч. ч. ориз с обли зърна
– 1 стрък розмарин
– сол на вкус
– лимон за гарниране
Начин на приготвяне:
1. Шафранът се увива в парче алуминиево фолио и се слага в загрят тиган на много слаб огън за 10 – 20 сек, докато стане ароматен. Охлажда се.
2. Зехтинът се загрява и в него се слагат да се сотират морковите, чесънът, зеленият фасул и селърито. Разбъркват се 5-6 мин. Слагат се патладажнът, чушката и тиквичката.. Разбъркват се още 4-5 мин. Изваждат се.
3. Бульонът се слага да заври. Към него се добавя шафранът.
4. В същата мазнина, където са сотирани зеленчуците, се слага лукът, разбърква се 2-3 мин. и се добавят доматите. Разбърква се, докато се изпари цялата течност. Слага се измитият и подсушен ориз. Разбърква се, докато стане прозрачен. Налива се врящият бульон. Отгоре се подреждат сотираните зеленчуци, артишокът и розмаринът.
5. Паелята се оставя да ври на тих огън непокрита, докато водата изври до нивото на ориза, за около 8 мин. Покрива се с фолио и се оставя да къкри 8 – 10 мин.
6. Ако искате да получите типичната вкусна карамелизирана коричка на дъното на паелята, докато е завита с фолио, увеличете огъня до средно силен за 1-2 мин., но внимавайте да не загори!
7. Отстранява се от огъня и се оставя покрита още 5 мин. Сервира се с резенчета лимон.
За рецептата благодарим на:
Още вкусни предложения:
2,090 преглеждания