Важни съвети за правилната подготовка на детето за изправянето и прохождането

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

pexels-photo

Обикновено след навършване на 6-месечна възраст настъпва времето, в което малките деца правят първите си опити да се изправят, което е първата стъпка към прохождането.

Изправянето на бебето става по два начина.

1. Първият е свързан с т. нар. изкуствено изправяне. Това е най-ранното, първо изправяне. То може да се случи най-рано след навършване шестия месец. Нарича се така, защото обичайно става по волята на родителите. В тази възраст децата все още не биха могли да се изправят сами

Изкуственото изправяне е това изправяне, за което използваме допълнителни средства – проходилка или бънджи, които помагат на бебето да стои изправено. Изкуствено е и изправянето, когато с наша помощ то заема изправена позиция, а ние го придържаме под мишниците, поощрявайки го по този начин да стъпва на крачета и да прави първите си опити да крачи.

Изкуственото изправяне на бебето е добре да става едва след преглед при ортопед, който да установи, че е дошло времето за това и че опорно-двигателният апарат на детето е готов за изправяне.

Има три основни противопоказания за изкуствено изправяне на бебето, с които родителите трябва да са добре запознати.

1. Повишен мускулен тонус
2. Наднормено тегло
3. Дисплазия и костни изкривявания и липса на вкостяване на ядрата на бедрените глави.

Ако детето няма противопоказания, решението кога да му помогнете да се изправи, е изцяло във ваши ръце.

Родителите трябва да са наясно, че всяко дете се развива строго индивидуално и използването на помощни средства за изправянето му зависи от редица фактори. Основният сред тях, освен изброените вече противопоказания, е че детето не проявява признаци, че скоро ще започне да пълзи.

По време на прегледа ортопедът внимателно ще прецени всички показатели и едва след това родителите ще решат кога и как ще изправят детето си. С изкуственото изправяне не бива да се избързва, тъй като това може да доведе до някои нежелани последици: ходене на пръсти, чести падания, чести травми, свързани с паданията, изкривяване на долните крайници.

2. Вторият вид изправяне е естественото изправяне.  Това е моментът, в който детето е в състояние да се изправи само, без чужда помощ и да направи първите си самостоятелни крачки без проходилка.

Самостоятелното прохождане обикновено се случва малко по-късно. При  повечето деца това става около 12 месечна възраст, но при някои деца то може да се случи и около 10 месец.

Прегледа при ортопед на 6-месечна възраст са от голямо значение за развитието на детето, той е полезен най-вече за родителите, тъй като ще им даде отговор на редица въпроси, свързани с това готово ли е детето ви да пълзи, нужно ли е да изчакате още време, за да му помогнете да се изправи, кога да му съдействате, за да се изправи самостоятелно и т.н.

Като специалист-ортопед, но и като баща, д-р Фурлакис препоръчва да се водим от собствената си интуиция и не е привърженик на поставянето на редица условия и забрани по отношение на изправянето и прохождането на малкото дете. Всяка забрана или условие трябва да има своето сериозно основание, като например забраната за използването на проходилки, бънджита и колани за прохождане.

Много важно е към изправянето и прохождането да се подхожда индивидуално и да се обяснява всеки детайл на родителите относно използването на възглавнички, ергономични раници, проходилки и др.

В общественото пространство често се среща мнението, че не бива да се използват проходилки, защото биха могли да навредят на бебето. Това е напълно погрешно схващане. Проходилките не само няма как да навредят на прохождащото бебе, а дори ще са му от полза, тъй като разширяват кръгозора на детето. Представете си само ако едно дете лежи по гръб в леглото по цял ден е дори не се обръща, възможно ли е то да е щастливо. Освен това родителите не винаги имат времето да държат децата на ръце, за да е изправено, именно тогава помощните средства са от голяма полза.

Самостоятелното и естествено изправяне на детето трябва да бъде стимулирано и подготовката за това започва непосредствено след раждането. Първият период за това е още през първия месец, вторият  – до третия, а третият период обхваща възрастта от третия до шестия месец от развитието и растежа на кърмачето. Поради тези причини е добре и прегледа при ортопед да се извърши колкото се може по-рано след раждането на детето.

d-r-furlakisД-р Василис Фурлакис, детски ортопед
0887 015 779

orthopediatric.bg@gmail.com

www.orthopedica.bg 

www.orthopediatric.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

9,778 преглеждания

Comments are closed.