УШУ – за тялото и духа

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
ushu

УШУ или както е известен спортът сред широката публика – Кунг Фу, е сборен термин за практики от китайските бойни изкуства.

През вековната си традиция УШУ се развива в много различни стилове, като всеки от тях има своя собствена техника, тактика, принципи и методи. Отвъд традиционните бойни изкуства УШУ се развива като спорт в две направления: форма (Тао Лу) и свободни боеве (Сан Да). В УШУ се използват много традиционни за спорта оръжия като сабя, меч, тояга, копие и др. Освен с предимствата си на спорт, който развива цялото тяло и психика, УШУ запазва в себе си богата традиция на философия, мъдрост и себепознание.

УШУ е едновременно демонстративен и контактен спорт. Развива се в Китай след 1945г. с цел да обедини и стандартизира всички стилове и школи, практикувани в Китай. Към днешна дата УШУ е международен спорт , благодарение на Световна федерация по УШУ, която спомага развитието му по целия свят. Съвременни УШУ състезания Съвременните УШУ състезания протичат чрез изпълнения на състезателите на самосъставни или стандартни форми (Тао Лу), които отговарят на правилника на Световна федерация по УШУ и биват оценявани от съдии спрямо нивото на изпълнение.

Спарингите (Сан Да) също са подчинени на правилника на Световна федерация по УШУ и са изключително зрелищни заради множеството техники, позволени от него. Повечето състезатели се състезават само в една от двете дисциплини. Формите (Тао Лу) от своя страна са разделени в различни стилове – северни и южни стилове, с и без оръжие и според възрастта на участниците.

УШУ е много зрелищен спорт, който съчетава сложни акробатики, техника, гъвкавост, бързина, сила и е практически един от най-комплексните спортове изобщо. УШУ се практикува по света от близо половин милиард души, а в България ще видим най- добрите сред тях на предстоящото 6-то Световно първенство по УШУ за младежи, което ще се проведе в края на септември в Бургас.

За контакти:
Пресофис „Българска федерация по УШУ“
Виолина Николова 0882 96 90 90

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2,545 преглеждания

Comments are closed.