Унгарски коледен маков сладкиш
Предлагаме ви оригинална унгарска рецепта за един от най-известните национални коледни десерти.
Ще ви е нужно (за едно голямо руло или две по-малки):
За тестото
½ кг брашно
Около 200-250 г мазнина (най-добре масло, ако постите – маргарин, а за да е най-диетично – олио)
Пакетче мая
200 г прясно мляко
2 яйца
Захар на вкус (около 1/3 чаена чаша, защото плънката също ще бъде сладка)
Щипка сол
За плънката
Шепа стафиди
200 г смляно маково семе
½ чаена чаша захар
Лимонена кора за аромат
Сок от лимон
½ чаена чаша вода или прясно мляко
Ванилия
Други подправки по желание
Няколко супени лъжици конфитюр с вкус по желание
От първата група продукти се омесва тесто. За тази цел е добре брашното да се пресее. Маята се разтваря в прясното мляко, захарта също. След това всички продукти се смесват, а тестото отлежава 2 часа в хладилник.
За приготвяне на плънката стафидите се накисват в ром или просто във вода. Ако ги накиснете в ром, ще станат далеч по-ароматни. Водата се кипва, в нея се разтваря захарта и след това се добавят постепенно и останалите продукти.
Тестото се изважда от хладилника и се намазва с плънката, след което се завива на рула. После отново се поставя в хладилника за известно време, за да втаса. Може да се намаже отгоре с яйце, за да придобие блясък. Пече се до леко покафеняване в предварително загрята фурна. Добър апетит!
8,989 преглеждания