Уебинар за родители на деца с ортопедични проблеми, с топ специалиста проф. Салих Марангоз

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

prof-salih-marangoz

На 18 юли, събота, от 15 часа, ще се състои уебинар с участието на детския ортопед проф. д-р Салих Марангоз от болници Acibadem в Турция. Проф. Марангоз е специалист с международен опит и признание в лечението на ортопедични проблеми при децата, включително вродени малформации, спастичност, травми и фрактури, костни деформации, криво стъпало (еквиноварус), хирургично лечение за коригиране и удължаване на крайниците, съединени пръсти. Практикувал е в едни от най-добрите болници в Турция и САЩ. По време на уебинара проф. д-р Салих Марангоз ще разкаже накратко за ортопедичните проблеми в детска възраст и тяхното лечение, а родители на негови малки пациенти от България ще споделят своите истории и опит по пътя на успешното лечение.

Ако не се лекуват правилно, вродените ортопедични заболявания могат да засегнат сериозно личния и социален живот на децата и техните семейства. Най-често срещаният от тези проблеми е т.нар. „криво стъпало“ или еквиноварус, посочва проф. д-р Салих Марангоз. Среща се при едно на 1000 новородени. Освен това, все още има случаи на тазобедрена дисплазия (вродена дислокация на тазобедрената става). Церебралната парализа е друго сериозно заболяване, диагностицирано в развитите държави в резултат от преждевременни раждания. То може да бъде предизвикано от недостиг на кислород в мозъка по време на раждането или след това. Друга диагноза, макар и по-рядко срещана, е спина бифида, посочва експертът. Сред този тип диагнози попадат и несъответствията в крайниците, които могат да създадат проблеми в процеса на развитие на децата. „Фибуларната хемимелия, тибиалната хемимелия и вроден дефицит на бедрената кост не са често срещани, но тъй като работя в специализиран център по детска ортопедия, ние често попадаме на такива случаи“,  допълва проф. Марангоз. Фибуларната хемимелия представлява проблем с развитието на една от костите в долните крайници, а тибиалната хемимелия е недостатъчно развит или липсващ пищял. Всички тези състояния оказват значително влияние върху живота на децата и техните семейства.

Много от тези проблеми могат да се диагностицират още в пренаталния период, при подробен преглед с ултразвук, между 16 и 20-та седмица от бременността.

„Препоръчвам на семействата, в които има новородени, да наблюдават бебето внимателно. Необходими са и медицински прегледи при педиатър, който да проследява ключови моменти от растежа и развитието. Ако се открие ортопедичен проблем, случаят трябва да се консултира с хирург ортопед. В някои случаи може да се наложи и оценка от детски невролог за подпомагане на възстановяването“, казва проф. Марангоз. Той има специална експертиза в лечението на вродени ортопедични аномалии, след като години наред се е обучавал и работил в САЩ, сред най-добрите ментори в ортопедията. Днес прилага усвоените техники в Acibadem и помага на много деца да проходят и да се усмихват отново.

„Техниките, които прилагаме в нашето отделение в Acibadem, не са част от рутинното обучение на хирурзите ортопеди. Тук не става въпрос за простетична хирургия (артропластика) или артроскопия. Става въпрос за много по-рядко срещани проблеми от обичайните ортопедични заболявания. И тъй като са рядко срещани, много отопедични специалисти не се сблъскват често с такива патологии“, обяснява специалистът.

Онлайн срещата с проф. д-р Салих Марангоз ще се излъчва на живо във фейсбук страницата на Acibadem, с превод на български език и възможност родителите да задават въпроси. Достъпът е свободен.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2,207 преглеждания

Comments are closed.