Учени откриха анатомичната причината за дислексията

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

sini-ochi

Френски учени смятат, че са открили потенциална анатомична причина за дислексията – става дума за миниатюрни рецептори в очите на тези, които имат затруднения при четене. Това сочат резултатите от научно изследване, публикувано и цитирано от „Фигаро“.

При хората, които не страдат от дислексия, тези рецептори за светлина имат различна форма при различните очи – асиметрични са. Мозъкът избира сигнала, изпратен от едното от двете очи, за да създаде образа, който човекът вижда. При хората с дислексия е различно – тази зона на окото е симетрична в двете очи според проучване, публикувано в Proceedings of the Royal Society B.

Това може да е причина за объркване на мозъка и създаването на „огледални образи“ между които той не е способен да избере. „Наблюденията ни позволяват да мислим, че сме открили вероятната причина за дислексията“, заяви един от авторите, Ги Ропар от университета в Рен.

Асиметрията е необходима, за да елиминира огледалния образ, който пречи на нормалното четене, пояснява той. За децата и възрастните асиметрията е нов и сравнително лесен метод за диагностициране.

Учените са стигнали до извода, сравнявайки две групи от по 30 студенти – едните с дислексия, другите – без.

Съществуването на забавяне между получаването на първия образ и на огледалния образ от двете хемисфери (от порядъка на 10 милисекунди) ни позволи да разработим метод за „изтриване“ на огледалния образ, който толкова тормози дислектиците. Методът използва вид лампа с LED светлина, казва Ропар. Според него част от студентите с дислексия я нарекли „вълшебна лампа“.

„Има и други възможности за въздействие, за да се преодолее твърде голямата симетрия на рецепторите, като се използва гъвкавостта на мозъка. Те вероятно може да се адаптират от лекарите“, казват изследователите.

От дислексия страдат около 700 000 души в света.

източник: manager.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,834 преглеждания

Comments are closed.