Твърде грижовните родители вредят на децата си

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Tiger Moms

Независимо от това колко са грижовни родителите, прекалено обгрижващото, но в същото време и контролиращо отношение към децата повече ги наранява, отколкото ги прави щастливи. Това твърдение е плод на проучване, започнало през 2012 година. В него са участвали 483 младежи, които описват поведението на родителите си и признават, че самочувствието им е накърнено заради прекалената родителска грижовност.

Контролиращото родителство е пагубно за подрастващите, въпреки че родителите в повечето случаи много правят това, защото много обичат децата си и ги подкрепят във всяка ситуация. До този извод са стигнали учените от Brigham Young University. Децата на такива родители, оказва се, са по-невъздържани и буйни в класната стая, а постигнатите резултати не са особено високи. Проучването е било насочено към наблюдението на характеровите особености на децата. Например – умението им да подкрепят другите, доколко са сърдечни и отзивчиви, умеят ли да неутрализират негативните ефекти от обсебващото родителско отношение. Според проучването се оказва, че тези деца нямат подобни качества, и не само това, според някои сърдечността и грижовността биха могли да превърнат лошите ситуации в трагични и да предизвикат рисково поведение, да породят лоши навици и още по-ниско самочувствие.

Причина за тези последици учените намират в прекалената родителска загриженост. Контролиращите функции, които родителите поемат по отношение на живота на тяхното дете често са накърняващи.  Непрекъснатото родителско вмешателство при разрешаването на проблемите на децата ги прави неуверени. Наред с това, често такива родители се заемат с разрешаването на проблемите на своите деца, дори когато това не се налага и още по-лошо – взимат важни решения вместо тях. Що се отнася до сърдечността, тя би следвало да се простира до възможността детето да споделя открито своите преживявания, тревоги и чувства, а също и да се споделят взаимни моменти и преживявания.

Като цяло стереотипът на „майката тигрици“, популярен преди години вече не е актуален, и както изглежда повече вреди, отколкото помага.

“По време на проучването си мислехме,  че може да има нещо положително в контролиращото родителство при определени условия, но всъщност не намерихме нищо подобно.”, споделя авторът на изследването Лари Нелсън за Science Daily. Вместо това, данните показват, че топлите взаимоотношения намаляват негативните ефекти от контролиращото поведение на родителя, но не ги унищожават напълно.

“Като цяло, да се навлиза в територията на децата, родителите да правят нещата, които те сами трябва да открият или направят за себе си, не е от полза за децата и носи отрицателен заряд.“, казва още Нелсън.

Източник:www.time.com

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

19,663 преглеждания

Comments are closed.