Тройно повече случаи на морбили в Европа за 2018 г.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

шарка, морбили

Три пъти повече случаи са регистрирани през 2018 г. в сравнение с 2017 г. Тази статистика бе съобщена от Световната здравна организация (СЗО).

Регистрирани са 82 596 случая, като по-голямата част заболели са от Украйна. В Сърбия, Франция, Италия, Русия и Гърция също има повишение на общия брой заболели.

За съжаление се е увеличил и броят на починалите от морбили, които през 2018 г- са 72 души, в сравнение с 2017 г., когато са били 42 души.

През миналата година случаите на заболели от морбили в България са били само 13, а пикът на заболяването е бил през юли, когато е имало 7 болни. Във всички съседни държави броят на регистрираните заболели е по-висок – в Турция – 557, в Румъния – 1087, в Македония 64.

Според СЗО все повече хора избират да се ваксинират, но според организацията са нужни още целенасочени усилия в някои държави, за да се спре разпространението на заразата от морбили.

В Украйна освен, че заболелите са рекордно висок брой – 1209 души на милион, в страната е намалял общия дял на хората, ваксинирани против морбили.

сзо1

www.euro.who.int

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2,086 преглеждания

Comments are closed.