Тристранната комисия отхвърли предложенията за увеличаване на майчинството

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Тристранния съвет отхвърли предложението за по-дълъг платен годишен отпуск.

pomoshti1

Държавните структури, синдикатите и бизнеса не приеха и предложението на левицата парите за втората година от майчинството да се изравнят с минималната работна заплата.

От Стопанската камара заявиха, че ако предложението за увеличаване на платения годишен отпуск с пет дни от догодина бъде прието, различните отрасли у нас ще загубят над 2 милиарда лева.

Според социалният министър Ивайло Калфин въвеждането на допълнителен платен отпуск е въпрос на браншово споразумение и това вече е направено в доста сфери. На мотивите на вносителя, че допълнителна почивка е необходима на българина заради натрупания стрес и многото болести, причинени от него, министър Калфин заяви, че има редица други въпроси, които би трябвало да бъдат обсъдени, за да се види по какъв начин може да се пребори стресът на работното място.

Тристранката отхвърли и предложението на левицата парите за втората година от майчинството да се изравнят с минималната работна заплата. С това очакванията на майките обезщетението за гледане на дете да нарасне от 340 на 420 лева няма да се случат.

Социалният министър обясни, че политиката за насърчаване на родителството трябва да бъде цялостно обсъдена и обвързана с демографската стратегия, която скоро ще бъде внесена в парламента.

“Майчинството е осигурителен случай. То не е нещо да го хванеш и да му хвърлиш определена величина. Следователно връзката между нивата на заплащане и размера на майчинството е пряка и тя с лекота може да бъде въведена при наличие на желание от страна на управляващите”, заяви президентът на КТ “Подкрепа” Димитър Манолов.

Източник: БНТ

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,719 преглеждания

Comments are closed.