Топлата салата
За лятото словосъчетанието топла салата звучи нелогично, но веднъж приготвите ли я, ще установите, че името й малко подвежда. Топла е, защото се приготвя на котлона, но е еднакво прекрасна както за мезе, така и за основно, независимо дали е топла или студена.
Някъде наричат тази салата и турска салата, вероятно защото поразително напомня за имам баялдъ, типичното турско блюдо, което е на голяма почит у нас от незапомнени времена. Но както и да изберем да я наричаме, съчетаните в нея продукти носят духа на лятото, а вкусът е истинско изкушение за всички, които обичат патладжани.
Вероятно сте се досетили, че щом намесен патладжана няма как да не включим и котлона, но освен него в тази салата има още половин дузина зеленчуци, които я правят изключително богата и вкусна.
Ето какво ще ви е нужно:
2 средно големи патладжани
3 малки и крехки тиквички
1 глава воден лук
3-4 чушки сиврия
3-4 едри месести домата
2-3 скилидки чесън
пресен магданоз
сол на вкус
Избелете и почистете патладжаните и тиквичките, нарежете ги на кубчета и посолете. Оставете ги за 10-тина минути да се отцедят, а през това време обелете доматите и ги настържете или пасирайте. Чушките и лука нарежете на филийки.
Отцедените патладжани и тиквички както и чушките запържете по отделно и за кратко в олиото. Извадете с решетъчна лъжица и сложете запържените зеленчуци в купата, в която ще правите салатата. Задушете лука в малко мазнина и вода, докато стане прозрачен, добавете доматите и оставете на умерено силен котлон докато водата изври, а доматите се сгъстят и останат само на мазнина. Посолете на вкус, добавете ½ ч.л. захар, разбъркайте и залейте зеленчуците в купата. Разбъркайте всичко внимателно, за да не стане салатата ви на каша.
Преди да сервирате поръсете със ситно нарязан магданоз и счукан чесън.
Можете да добавите плочка саламурено сирене.
На пръв прочит звучи бавно и ангажиращо, но всъщност не е, можете да опитате тази вкусотия след около 25-30 минути от началото на приготвянето й.
2,775 преглеждания