• No categories

Топлата салата

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

aubergines in tomato sauce

За лятото словосъчетанието топла салата звучи нелогично, но веднъж приготвите ли я, ще установите, че името й малко подвежда. Топла е, защото се приготвя на котлона, но е еднакво прекрасна както за мезе, така и за основно, независимо дали е топла или студена.

Някъде наричат тази салата и турска салата, вероятно защото поразително напомня за имам баялдъ, типичното турско блюдо, което е на голяма почит у нас от незапомнени времена. Но както и да изберем да я наричаме, съчетаните в нея продукти носят духа на лятото, а вкусът е истинско изкушение за всички, които обичат патладжани.

Вероятно сте се досетили, че щом намесен патладжана няма как да не включим и котлона, но освен него в тази салата има още половин дузина зеленчуци, които я правят изключително богата и вкусна.

Ето какво ще ви е нужно:

2 средно големи патладжани

3 малки и крехки тиквички

1 глава воден лук

3-4 чушки сиврия

3-4 едри месести домата

2-3 скилидки чесън

пресен магданоз

сол на вкус

олио

Избелете и почистете патладжаните и тиквичките, нарежете ги на кубчета и посолете. Оставете ги за 10-тина минути да се отцедят, а през това време обелете доматите и ги настържете или пасирайте. Чушките и лука нарежете на филийки.

Отцедените патладжани и тиквички както и чушките запържете по отделно и за кратко в олиото. Извадете с решетъчна лъжица и сложете запържените зеленчуци в купата, в която ще правите салатата. Задушете лука в малко мазнина и вода, докато стане прозрачен, добавете доматите и оставете на умерено силен котлон докато водата изври, а доматите се сгъстят и останат само на мазнина. Посолете на вкус, добавете ½ ч.л. захар, разбъркайте и залейте зеленчуците в купата. Разбъркайте всичко внимателно, за да не стане салатата ви на каша.

Преди да сервирате поръсете със ситно нарязан магданоз и счукан чесън.

Можете да добавите плочка саламурено сирене.

На пръв прочит звучи бавно и ангажиращо, но всъщност не е, можете да опитате тази вкусотия след около 25-30 минути от началото на приготвянето й.

 

www.purvite7.bg

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2,775 преглеждания

Comments are closed.