• No categories

Тъмен шоколадов кекс

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

cake

Продукти:

200 гр. натурален шоколад

200 гр. масло

100 мл. силно кафе

200 гр. захар

3 яйца

280 гр. брашно

50 гр. натурално какао

1 ч.л. сода

1 ч.л. бакпулвер

1 ч.л. сол

100 гр. кисело мляко

Приготвяне:

На водна баня разтопяваме начупения на парченца шоколад, маслото и горещото кафе. Бъркаме непрекъснато на бавен огън, докато се загрее цялата маса и до пълното разтопяване на шоколада.

След разтопяването на шоколада, тенджерката се сваля от огъня. Изсипваме захарта и разбъркваме добре. Аз бърках през цялото време с дървена лъжица, дори не използвах миксер, но ако желаете може и с миксер да разбърквате.

Добавяме яйцата едно след друго, като след всяко разбиваме сместа добре.

Брашното се пресява заедно с какаото, содата, набухвателя и солта.

Прибавя се брашнената смес към шоколадовата на три пъти, като се прибавя и по лъжица от киселото мляко.

Изсипваме готовата смес във форма за кекс, която предварително е намаслена с поръсена с какао.

Печем в предварително загрята на 160 С фурна около 55 минути – като се проверява готовността с клечка.

Готовият кекс се изважда от фурната, оставяме да се охлади около 20 минути във формата и изваждаме. Отгоре може да залеем с шоколадова глазура, но аз предпочитам без нея.

cake

 


Порции: 
12 парчета 

 

Време: Приготвяне: 25 минути и печене: 55 минути 


По рецепта на Дани Динева

http://cooks-and-bakes.com/

Обратно към Седемте рецепти на Дани

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Вкусно

2,859 преглеждания

Comments are closed.