СЗО препоръчва 8 прегледа за проследяване на бременността

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

rp_pregnant-summer-beach_600x400.jpg

Наскоро излезе доклад на Световната здравна организация (СЗО) по повод майчината смъртност в световен мащаб. Това е един от проблемите, съществуващ дори в най-развитите страни.

Ето какво каза по повод зачестилите смъртни случаи на родилки у нас председателят на Българското педиатрично дружество проф. Владимир Пилософ.

Първо, обществото трябва да е добре информирано за това.
Второ, трябва да се правят задълбочени анализи на какво се дължи майчината смъртност. Не искам да правя спекулации, но в материала на СЗО се казва, че в хода на бременността бременната жена трябва да направи задължително 8 контакта с акушер-гинеколога си. Това са 8 срещи. 8 прегледа. При нас 13-14% от бременните жени нямат здравна осигуровка и имат осигурен само един преглед. Това касае раждането на 8 000 деца годишно и тези 8 000 деца се раждат в известен риск, защото бременната не е била проследявана както трябва. Един преглед не може да свърши тази работа и се натрупват негативи, които в един момент дават резултат в неблагоприятен изход.

Разбира се, трябва да бъдат анализирани отделните случаи, но ние трябва да си зададем генералния въпрос имаме ли достатъчно добро проследяване на бременните и дали то се извършва професионално. Не съм чувал да има подобен анализ.

Същото се отнася и за проследяването на децата по отношение качеството на детската консултация и задачите, които тя трябва да изпълни.

Източник

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,295 преглеждания

Comments are closed.