Съвременният баща – какво е и какво не е?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Какво означава да бъдеш баща? Как да останеш автентичен със своите деца?

Нужно ли е да оправдаваш наложените клишета и кои са приоритетите на един съвременен родител в динамичното му всекидневие? 

Konstantin-Vulkov-&-Alek-Alexiev@Ilyan-Ruzhin

Какво “е” и какво “не е” един съвременен баща – така Константин Вълков, самият баща на две деца, откри дискусията за връзката между таткото и детето. Дискусията се разгърна в разговор с трима известни татковци – актьорите Александър Алексиев, Александър Сано и Асен Блатечки, които говориха за  истинските истории от живота и добрите примери в медиите, които биха окуражили един баща да даде на своето семейство най-доброто, на което е способен, но и в което искрено вярва.

Alexander-Sano-&-Asen-Blatechky-2@Ilyan-Ruzhin

“Най-голямото задължение на родителите е да бъдат щастливи заради децата си” – сподели Александър Сано, който шеговито призна, че избягва да си задава въпроса колко добър баща е и винаги разчита на интуицията в отношенията си със своите деца.

Александър Алекиев разказа за голямото си семейство и представи един по-различен аспект на бащинството през ролята на мъжкия авторитет в лицето на по-големите му братя. “Когато снимах филма “Възвишение”, се налагаше да пътувам и да отсъствам от вкъщи доста време. Отне ми месеци да върна доверието на дъщеря ми в нашата връзка – но, да, всеки ден правиш стъпка след стъпка към детето си и не се отказваш.”

Alexander-Sano-&-Asen-Blatechky@Ilyan-Ruzhin

“Обичам да се гушкаме и целуваме непрекъснато – предвид малкото време, използвам всяка възможност, когато сме заедно с децата. Не трябва да се забранява, а да се обясни защо нещо не трябва да се прави – най-важното е да бъдеш приятел с децата си”, продължи разговора Асен Блатечки. Актьорът и останалите събеседници обърнаха внимание колко важно е децата да бъдат възприемани като равностойни личности от родителите.

Дискусията обхвана важни моменти в живота на бащата – обсъждането на забранените теми, близостта, приятелството, грижата и търсенето на качествено прекарано време. И четиримата татковци бяха категорични в едно – образът на бащата може да бъде различен, семейните конфигурации могат да се променят във времето, но дълбоката връзка между родител и дете се изгражда всеки ден с любов, смелост и търпение.

Седмицата на бащата е инциатива на световната и национална кампания “Да бъдеш баща” и ще се проведе в цяла България между 11 и 17 ноември за 6-та поредна година, включвайки над 300 организации, свързани с детското отглеждане и образование: детски ясли и градини, училища, музеи и театри, детски центрове и програми. Тази година Седмицата е посветена на четенето заедно и ще бъде под мотото „Истинският мъж не говори празни приказки“.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

18,892 преглеждания

Comments are closed.