23 април: Световен ден на книгата и авторското право

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

rp_kids_books_park.jpg

23 април е обявен за Световен ден на книгата и авторското право, с решение на ЮНЕСКО от м. ноември 1995 година.

Началото си инициативата води от 1923 г., когато в книжарниците на Каталуния, Испания, решават да почетат паметта на Мигел де Сервантес (1547-1616), починал на тази дата. Естествено, датата не е избрана случайно и поради няколко други исторически факти.  Това денят, в който през 1616 г. умират още Уилям Шекспир (1564-1616) и Инка Гарсиласо де ла Вега (1539-1616). Освен това, на тази дата Шекспир не само е починал, но е и роден. Това е и денят, в който са родени Владимир Набоков (1899), Морис Дрюон (1918), Мануел Валехо (1923).

На 23 април в цял свят се организират международни четения на емблематичния роман на Сервантес „Знаменитият идалго Дон Кихот де Ла Манча”. Международното четене на романа се организира всяка година от Кръга по изящни изкуства в Мадрид. В това тържествено събитие чрез видеоконферентна връзка любители на „Дон Кихот” от всички краища на света изчитат целия роман на Мигел де Сервантес. Непрекъснатото четене продължава три дни и в него се включват изтъкнати представители от областта на културата и образованието в цял свят.

Международният ден на книгата и авторското право се отбелязва в цял свят от различните държавни институции, неправителствени и културни организации, обвързани по един или друг начин със създаването и разпространението на книги и литературата.

Основната цел на събитията, свързани с тази дата е да се популяризира четенето и да се поддържа интересът на децата и подрастващите към книгите, както и да се популяризира четенето като едно уникалното и неповторимо преживяване, което само общуването с книгата ни дава. С отбелязването на Световния ден на книгата и авторското право от ЮНЕСКО се стремят да насърчат колкото се може повече млади хора да открият не само ползата от четенето на книги, но и да изпитат удоволствие от съприкосновението с писменото искуство. 

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2,872 преглеждания

Comments are closed.