Стоматологът Атанаска Рашева: Защо е важно да изградим мост на доверието между детето и зъболекаря?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

 

stomatolog

Развитието на малкото дете е свързано с динамични промени в устата – пробив на зъби, създаване на навици за устна хигиена, за правилно хранене и т.н.

Първото посещение на детето в стоматологичния кабинет е най-доброто, което един родител може да направи за своето дете в периода от появата на първото зъбче до навършване на първата година.

Разбира се, стоматологичния преглед при такава крехка възраст няма да се случи както си представят повечето родители – детето сяда на стоматологичния стол, отваря устата и зъболекарят го преглежда. Обикновено опитният зъболекар преглежда детето докато то е гушнато от майка си или дори докато си играе.

В този ранен етап могат да бъдат предотвратени едни от най-често допусканите грешки при стоматологичния преглед на малкото дете. Времето за разговори в лекарски кабинет никога не е достатъчно, но то е от съществена важност за профилактиката и лечението на малкото дете.

Когато родителите се отнасят с грижа към здравето на детето и посещават стоматолога без конкретна причина, тогава мостът на доверие се изгражда без излишни сътресения и е стабилен за в бъдеще. Стоматологът е добре да бъде приет от цялото семейство като човек, на който може да се има доверие, достатъчно близък и грижовен.

Този мост на доверие и симпатия между детето и добрият професионалист е възможен тогава, когато родителите имат отговорно отношение към профилактичната грижа за здравето на своето дете.

За стоматолозите е от огромно значение да работят в приятелска среда на доверие и симпатии, защото естеството на самата работа го изисква, а и при никой друг лекар не се прекарва толкова време в „прегръдка“ с пациента. В интимното пространство от 0-40 см нивото на доверие трябва да бъде максимално.

Ето какво споделят родителите на две деца, посетили кабинета на д-р Рашева, и които имат отлична комуникация с нея.

Случай 1:

При мен за лечение е дете с няколко кариозни зъба. В хода на лечението им, коментирам, че детето има висок риск от развитие на кариес. Родителите са благоразположени, изпитват доверие към мен. В един момент майката се обръща към мен, леко смутена и с колебание пита дъщеря си дали да сподели за техния навик. Оказва се, че след измиване на зъбите вечер, докато заспят, гледат телевизия и си похапват разни лакомства. След категоричното ми мнение, че с това трябва да се приключи възможно най-скоро, прекратиха с вредните навици и това значително подобри нивото на хигиената и риска от развитие на кариес съществено намаля.

Случай 2:

За консултация при мен е младо семейство с дете на 1,5 г. Оплакванията на родителите са свързани с петна по зъбите на детето. След като направих прегледа, наистина видях петна, които можеха да са и от по-високи дози флуор. Разговаряхме с родителите по отношение на хранителните навици на детето и бащата сподели, че синът им обича да смуче тяхната паста за зъби. Споменатата паста беше за чувствителни зъби и със съдържание на флуор доста над препоръчителния за дневен прием на детето им. Казах на родителите, че не бива да му позволяват  да прави това и че по този начин може да се предозира флуора.

Тези два примера от практиката показват как в хода на разговора специалистът по дентална медицина получава информация, която е изключително полезна и идва именно, защото е налице доверие между пациенти и лекар. Тази информация не е получена в резултат на конкретно питане от страна а стоматолога, а защото родителят е благоразположен да я сподели. От събеседването между родител и зъболекар най-голяма полза има детето и колкото по-рано се случи това събеседване, толкова по-малко грешки в отглеждането ще се допуснат.

Необходимо е да се обръща особено внимание на зъбния кариес, тъй като той е най-честата причина за срещи със стоматолога, но освен този проблем, лекарят по дентална медицина   е нужно стриктно да следи за сроковете на пробив на зъбите, за зъбно-челюстни деформации и при нужда своевременно да насочи малките пациенти  към ортодонт.

 

Автор: Д-р Атанаска Рашева, стоматолог

За контакт:

тел.: 0889598997; 0877986393

адрес: гр. София, ул. Лайош Кошут 24

e-mail: a.rasheva@gmail.com

 

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,875 преглеждания

Comments are closed.