Стартират „Големите чудеса за малките герои“

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

nedonoseni-deca-k

Всяка година в България над 6000 новородени се появяват на бял свят по-рано. 50 на сто от тях пък срещат трудности  при по-нататъшното си развитие, обясни Маргарита Габровска, която е логопед в семеен център „Малки чудеса“. Същият е и процентът на родителите, които вследствие на преждевременното раждане преживяват посттравматичен стрес. Не съществува обаче национална програма за проследяване и превенция на усложнения при такива случаи.

Всяко трето от недоносените бебета у нас страда от церебрална парализа или зрителни увреждания. Това стана ясно по време на откриването на кампанията „Големите чудеса за малките герои“.

Заради сериозността на проблема и отговорността пред обществото фондация „Нашите недоносени деца“ стартира кампания за набиране на средства за най-беззащитните. Те са в три направления – за закупуване на апаратура, създаване на семейни стаи в неонатологичните отделения и за подпомагане на дейността на семеен център „Малките чудеса“.

На 14 ноември ще се проведе „Вечер на чудесата“, на която посланици и партньори ще изразят своя апел към дарителите. Сред посланиците са Ники Кънчев, Силвия Лулчева, Михаела Филеваи Нели Петкова.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

838 преглеждания

Comments are closed.