Стартира национална информационна кампания „Ваксинко“

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

vaksini


Стартира национална информационна кампания за ваксините и ваксинопрофилактиката „Ваксинко“, каза пред журналисти д-р Станимир Хасърджиев, председател на Национална пациентска организация. Стартът бе обявен по време на дискусионен форум „Ваксините-обществени нагласи и научни факти“.

Инициативата се организира от пациентската организация, Българска педиатрична асоциация и Национално сдружение на общопрактикуващите лекари в България под патронажа на Министерство на здравеопазването.

Целта на кампанията е да насърчи спазването на задължителния имунизационен календар и да покаже ползите за обществото и от препоръчителните имунизации, съобщи БТА.

В рамките на кампанията в здравните заведения ще се разпространяват печатни информационни материали, а на интернет страницата www.vaksinko.bg всички заинтересовани могат да зададат въпроси и да получат информацията, която ги интересува.

„Няма проблем с осигуряването на имунизационния календар на българите и начинът, по който това е станало, а именно с получените от Турция френски ваксини”, каза министърът на здравеопазването Петър Москов преди форума.

Кризата с имунизационния календар е не само българска, а е европейска, допълни той. Много държави от ЕС са променили имунизационния си календар заради недостига, така че няма откъде да бъдат поискани липсващи ваксини при общ европейски недостиг, поясни той, цитиран от БНР.

Делегациите на Испания и на Хърватия получиха отказ от турската страна за ваксини, когато ние ги получихме, подчерта министърът. Той обясни, че ако има проблеми при осъществяването на имунизационния календар, държавата ще търси други начини, за да бъде гарантиран.

източник: www.investor.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,394 преглеждания

Comments are closed.