Стартира лятната АнтиСПИН кампания

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
AIDS

За 13-а поредна година Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” към Министерство на здравеопазването открива национална лятна кампания за безплатно, доброволно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ и СПИН.

Периодът на инициативата е от 15 август до 15 септември 2016 г., като в нея ще вземат участие 28-те Регионални здравни инспекции и 14-те работещи Кабинети за безплатно и анонимно консултиране и изследване за СПИН (КАБКИС) в цялата страна.

Над 42 000 души са се изследвали досега в подобни летни кaмпании, сочат данни на Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”. Тестването за ХИВ ще се предлага от медицински консултанти в близост до басейни и аквапаркове, в централни градски части, в градски квартали и села с преобладаващо ромско население, в учебни заведения и в лабораториите на РЗИ и в КАБКИС, уточняват от здравното ведомство.

Лятната АНТИСПИН инициатива се стреми да повиши обществената осведоменост по отношение на начините за предаване на и предпазване от ХИВ и други сексуално предавани инфекции и да мотивира хората към отговорност за собственото здраве и здравето на партньора.

Има три начина за предаване на ХИВ: полов – при попадане на сперма или вагинален секрет на човек, живеещ с ХИВ, в кръвообращението на сексуалния партньор (най-често при сексуален контакт без презерватив); кръвен – при попадане на кръв на човек, живеещ с ХИВ в кръвообращението на неинфектиран (най-често при използване на замърсени с инфектирана кръв инструменти за инжектиране от инжекционно употребяващите наркотици лица); от заразена майка на новородено – по време на бременност, раждане и кърмене.

Начини за предпазване от ХИВ инфекцията са при постоянни и верни партньори с проверен ХИВ статус, при избягване на случайни сексуални контакти, при използване на презерватив при всеки сексуален контакт, при въздържание, избягване на употребата на общи игли и спринцовки, профилактика с антиретровирусни медикаменти на ХИВ-позитивни бременни жени за предпазване на новороденото, подчертават още от Министерството на здравеопазването.

Нормалното битово общуване с хора, живеещи с ХИВ, не носи риск от заразяване.

Ако сте били изложени на риск от заразяване с ХИВ, непременно си направете изследване за ХИВ (ХИВ тест) и потърсете навременна медицинска помощ.

В цялата страна работят и 14 кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН, информация за които можете да получите на телефон 0 700 130 40.

източник: www.puls.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

555 преглеждания

Comments are closed.