Стартира кампания за безплатни прегледи за рак на гърдата

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

rak-na-gurdata1

Стартира седмата подред кампания на Столична община за безплатни профилактични прегледи за рак на гърдата.

Тя ще се провежда в пет софийски болници и още три в страната. Кампанията ще продължи до края на месеца. От столичните болници в кампанията е и общинската I АГ “Света София”, където работят трима от най-добрите мамолози в България.

“Целта ни е жените да си правят редовни прегледи и да намалим рисковете, които крие това социалнозначимо заболяване”, призова зам.-кметът по здравеопазване Дончо Барбалов.

Записването за безплатни профилактични прегледи в I АГ “Св. София” става на телефон 20 4470204 всеки ден от 8:00 до 15:00 часа.

Тази година прегледите ще се извършват не само в общинската болницата, но и в медицинския център, както и в трите поликлиники – 11 ДКЦ, 29 ДКЦ и 30 ДКЦ. Там изследването ще е с модерния апарат “Брастър про”, който на базата на термично излъчване улавя образувания с големина 3 милиметра. Веднага се изпраща информация в компютъра майка, позициониран в Полша, данните се обработват и до 5 минути се връща анализа. Прегледът за всяка пациентка отнема около 20 минути, уточниха от АГ “Света София”.

Другите болници в София, в които са част от кампанията са ВМА, Александровска, Св. Анна, Онкологията.

Кампанията става все по-мащабна и безплатни профилактични прегледи се извършват и в “Св. Георги” в Пловдив, “Св. Марина” във Варна и в “Проф. д-р Ст. Киркович” в Стара Загора.

“Амбицията ни е да тази кампания да обхване цяла България. Най-голяма е смъртността при жени във възраст от 65 до 79 години. Рак на гърдата е най-честото заболяване при жените в България. Средно годишно броят на заболелите се увеличава с 1,8%. Ако заболяването се хване в начален стадии е лечимо. В България имаме модерна съвременна апаратура и много добри специалисти”, коментира директорът на I АГ “Света София” д-р Гергана Коларова.

Подробна информация за кампанията и прегледите е публикувана на официалните сайтове на болниците.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2,876 преглеждания

Comments are closed.