„Стара хартия за нова книга“ – за шести път в шест български града

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Шест български града ще бъдат домакини на шестото издание на националната екоинициатива „Стара хартия за нова книга“. През 2018 г. Общините Бургас, Хасково, София, Русе, Плевен и Пловдив ще посрещнат кампанията, която дава възможност на децата да научат повече за рециклирането, да разберат как да пазят природата и да събират разделно отпадъците. Всяко дете, което доведе възрастен придружител с поне 5 кг стара хартия за рециклиране, ще получи нова детска книга по избор, както и подаръци от партньорите на празника. Организаторите от „ЕКОПАК България“ АД и Книжен център „Гринуич“ напомнят, че колкото повече стара хартия съберат децата, толкова повече дървета ще спасят от изсичане.

Тазгодишното издание на „Стара хартия за нова книга“ стартира в Бургас на 8 септември от 10,00 до 14,00 ч. в Приморския парк, пред Пантеона.

В Хасково събитието ще се състои на 9 септември от 10,00 до 14,00 ч. на сцената на пл. „Свобода“.

В София „Стара хартия за нова книга“ както винаги ще се проведе под патронажа на кмета Йорданка Фандъкова и отново ще е част от Календара на културните събития на Столична община за 2018 г. Инициативата ще се състои на 16 септември от 10,00 до 19,00 ч. на бул. „Витоша 37 пред Книжен център „Гринуич.

Децата от Русе, които бяха първенците в миналогодишното издание на „Стара хартия за нова книга“, за четвърта поредна година имат възможност да участват в събитието на 23 септември между 10,00 и 14,00 часа на пл. „Свобода“, пред Съдебната палата.

За първи път през 2018 г. и Плевен се включва в кампанията. Там всички малки екоактивисти могат да предадат старата си хартия за рециклиране и да получат нова книжка на 24 септември от 10,00 до 14,00 часа на пл. „Възраждане“, пред Община Плевен.

Финалът на инициативата ще бъде поставен в Пловдив на 29 септември от 10,00 до 14,00 ч. на пл. „Стефан Стамболов“, пред Община Пловдив.

Събитията във всички градове се провеждат със съдействието на общините и регионалните библиотеки.

Както всяка година, кампанията има литературна тематика, вдъхновена от популярна детска книга. В настоящото издание малчуганите ще имат възможност да влязат в „дрешника“ на приказния свят на Нарния, където ги очакват нови предизвикателства и награди. Книгите от поредицата „Хрониките на Нарния“ на Клайв С. Луис са осигурени от издателство „Труд“, основен партньор на инициативата. А за да остане денят незабравим, в София всички деца, които са предали старата си хартия, ще имат възможност да си направят снимка за спомен във фото будка в стил „Светът на Нарния“.

Под надслов „Почисти и прочети“ празникът ще протече с много музика и танци. За настроението на всички присъстващи ще се погрижат детски и тийнейджърски вокални групи и танцови състави. Програмата ще включва още спектакъла „Цирк“ – музикално куклено шоу с марионетки за деца и възрастни от „Театъра на приказките – София“.

Stara-hartia-za-nova-kniga_2018_2

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,410 преглеждания

Comments are closed.