Стъпалата по време на бременност

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

pregnant foot

Няма по-естествен и щастлив момент в живота на всяка жена от онези девет месеца, в които тя с трепет очаква своята рожба. Бременността е естествено състояние за жените, но много често е съпроводена от някои съществени промени в женското тяло, от различни по произход и тип неразположения, които неминуемо нарушават хубавите емоции от очакването. Най-честите оплаквания, които съпътстват месеците на бременността са от болки в стъпалата, коленете и кръста. Обичайно причина за тях са рязкото покачване на теглото, в рамките само на няколко месеца, и последващото от това изместване на центъра на тежестта напред. Именно това създават допълнително натоварване в коленете и стъпалата на бременната жена.

Повишеното тегло и нарушения баланс в скелета водят до спадане на надлъжния свод на стъпалата и появата на отоци в глезените. Появяват се и болки в петите, свода на стъпалото и възглавничките. Понякога това е придружено от мускулни спазми и разширени вени. Ето защо е важно бременните жени да знаят как да се погрижат за своите стъпала, за да си осигурят комфорт през деветте месеца, а и след тях.

Ортопедичните стелки с вградена поддръжка на надлъжния свод позиционират правилно стъпалото и предотвратяват появата на плоскостъпие. Сами по себе си обаче те не са достатъчни, за да си подсигурите нужния комфорт. Необходимо е да обърнете специално внимание и на обувките си, които ще изберете да носите в този период от живота си. Напълно в реда на нещата е стъпалата ви да „пораснат” по време на бременността. Затова трябва да изберете обувки, които ви осигуряват достатъчен обем и в които ще можете да движите свободно пръстите на краката си. Изберете такива, които са от мека кожа или „стреч” материя, но задължително да имат твърд заден форт и ходило с дебелина 2,5 – 3,5 см.

За да намалите отоците използвайте всяка свободна минута, за да повдигате краката си върху малко столче под бюрото или на възглавнички, ако сте полегнали. Когато се налага да шофирате по-дълго време, правете си чести почивки и се разтъпквайте. Ограничете приема на сол, поемайте достатъчно течности, най-добре – изворна вода и не пропускайте нито една възможност да се разхождате – в парка, по трасирани алеи в ниските планински курорти или с приятелки по магазините. Защото след месеците на щастливо очакване идват месеците на щастливо тичане около мъника, а тогава със сигурност от здравите ви стъпала ще се нуждаете не само вие, но и поне още един човек, който ще е по-важен от всичко за вас.

Прочетете още:

Грижата за косата и бременността

Акне по време на бременността

Здрава усмивка през цялата бременност: мисията възможна!

Връзката между бебето и майката

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

24,814 преглеждания

Comments are closed.