Съществува реален риск за лечението на бебетата с лицеви аномалии

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

21950130_1802100520081958_6268393544527856584_o

 

В Отделението по пластично-възстановителна хирургия за деца в УМБАЛ „Св. Георги“  се лекуват 90% от пациентите с вродени лицеви аномалии в България. Към момента се използват две клинични пътеки за осигуряване на хирургичното лечение: КП 230 на стойност 900 лв. и КП 236 на стойност 1700 лв. за хирургично лечение на остатъчни дефекти на лицеви аномалии при по-големи деца и възрастни. Към момента новородените и децата до 1 година получават първично лечение, което се изпълнява по по-ниско платената клинична пътека. Голяма част от стойността на всяка пътека се задържа от болницата за присъщите ѝ разходи. За заплащане на труда на екипа – оператор, анестезиолог, медицински сестри и санитари от всяка клинична пътека остават под 20% от стойността на пътеката.

Хирургията за новородени е особено рискова и когато няма достатъчно материални стимули, специално за анестезиолозите, работещи с кърмачета и новородени, изпадаме в риск това лечение да спре да се осъществява поради липса на анестезиологично обезпечаване.

В единствения специализиран център в Пловдив проблемът с анестезиолозите съществува от много години. Асоциацията на родителите на деца с лицеви аномалии – АЛА, досега намира начин да осигури средства и с допълнителен договор двама детски анестезиолози осъществяват тази дейност. Но това не е решение. АЛА е осигурила  заплащане от 100 лева за анестезия на техния труд, без да може да направи същото за останалия медицински персонал. За сравнение – заплащането на труда на анестезиолога при хирургия за новородени с  други аномалии в детската хирургия е между 400 – 500 лв. на анестезия. Там стойностите на клиничните  пътеки, при сходна патология, са между 4000 лв. и 5000 лв., което дава възможност за подобаващото заплащане на труда на анестезиолога.

АЛА, като пациентска организация, настояват да се създаде отделна клинична пътека или да има подраздел на КП 230 за хирургия за новородени с лицеви аномалии или вродени лицеви тумори специално за деца на възраст до 1 година, като стойността ѝ е не по-малка от 4000 лв. Годишно в България се раждат около 80 бебета с лицеви аномалии. „Първичното лечение при тази патология трябва да бъде проведена през първата година от живота им. Именно инвестицията в ранното им детство, включително медицинската интервенция, ще спести много разходи на социалната политика, здравеопазването и за интегрирането на децата в образователната система.“, коментира Жана Ангелова, председател на АЛА.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Актуално Новини

Етикети:

635 преглеждания

Comments are closed.