Спряха от продажба 97 вида спинъри, били сред най-опасните играчки това лято

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Fidget spinners

Най-нашумялата играчка за това лято оглави класацията за най-опасни детски джаджи. Само за няколко месеца спинърът се прочу сред малки и големи и бе обявена за фаворит сред всички познати до момента играчки с антистрес ефект. В производството на спинъри обаче, се оказа, че се използват олово и цинк – вредни за здравето метали.

Този факт предизвика редица контролни органи да обърнат внимание на онова, което се продава в търговската мрежа и така Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) установи някои нарушения, на базата на които постанови да бъде спряна продажбата на 97 вида спинъри. Извънредната проверка е започнала още в края на юни и е проверила 219 вида играчки в  повече от 150 търговски обекта. Проверката е установила, че в голяма част от изследваните играчки нивата на тежки метали са над нормите.

По данни на американски потребителски органицации любимата това лято играчка на много деца се оказа една от най-опасните, тъй като са установили, че те могат да предизвикат задушаване и дори смърт, вследствие на поглъщане на части от нея.

При проверката, проведена у нас е установено, че над 60% от спинърите не отговарят на изискванията за безопасност, а над 75% са без маркировка за съответствие и без посочен производител. Голяма част от артикулите са без ясно обозначение кой ги е пуснал на пазара и без търговска идентификация – марка, модел, артикулен номер и партида.

Някои от играчките са тествани на удар, при който е установено, че от тях се отделят малки частици, които могат да се погълнат от деца. Лабораторната проверка е установила, че предлаганите у нас спинъри не съдържат олово и живак, което е установено в чужди държави.

Специалистите съветват родителите да не дават играчките на деца под 3 годишна възраст, като съобщават, че сред най-опасните са и най-атрактивните – светещите. Друго особено важно е достъпът до батерията да е надежден, тъй като ако детето може само да извади батериите, може и лесно да ги погълне.

Проверяващите препоръчват да избягваме да купуваме спинъри, които лесно се чупят и разглобяват, тъй като отделените частици също могат да бъдат лесно погълнати.

Преди да закупи спинър за детето си, всеки родител е добре да знае, че:

- спинърът не е подходящ за деца под 3 години

- съществува опасност от нараняване на откритите части на тялото 

- продуктът изисква добра координация

- някои модели имат електрическа функция, захранвана с батерии, които не трябва да са достъпни без инструмент

- възможно е да съдържат олово и живак 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

3,400 преглеждания

Comments are closed.