Съпругът ми не иска второ дете

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

family-2

Съпругът ми не иска второ дете. А, аз още преди да го срещна мечтаех поне за две!

Даже за три…

Как да го убедя да имаме второ дете и изобщо нужно ли е? Не зная какво да правя!

Много жени, които вече имат едно дете, се замислят за второ съвсем скоро след раждането на първото, но в повечето случи татковците не са на същото мнение.

Защо се получава така?

На пръв поглед всичко изглежда идеално: майка, татко, бебче, дом, роднини и много приятели… Но нека го кажем в прав текст: Мисълта за разрастване на семейството плаши младите татковци. На първо място, защото майчинството за една жена е различно по смисъл от бащинството за един мъж.

Независимо от модерното схващане за финансова независимост и кариерно израстване, все причини, поради които в днешно време много жени отлагат майчинството, повечето жени откриват истинският житейски смисъл и щастие именно в майчинството. Разбира се, майчинството съвсем не е причина за една жена да се откаже от професията си, хобито и обществените си ангажименти, но има и друг тип майки, които изцяло се посвещават на грижата за развитието и възпитанието на децата.

Тук е важно да кажем, че и двата типа майки имат причини да се чувстват напълно удовлетворени от живота си, да му се наслаждават и да го живеят пълноценно и според избора, който са направили.

По отношение на мъжете обаче нещата са малко по-различни.
По природа бащинството не е кодирано в менталната карта на момчетата. За разлика от момичетата, които обожават да играят на „майки и дъщери“, например, момчетата предпочитат игрите на войници, пожарникари, полицаи и други подобни силови роли.

Една жена осъзнава твърде рано потенциала си да е грижовна, внимателна, обичаща и го проявява много преди да се появи собственото й дете. Обикновено проявлението на този майчински потенциал в началото на връзката е изцяло насочено към мъжа в живота й. Това обаче се променя рязко със забременяването и тя насочва своите чувства и емоции към зараждащия се нов живот.

Мъжът, който ще става баща не притежава способността да превключи на вълна „грижовен татко“ толкова бързо. Това не изключва възможността той да остане грижовен, внимателен и любящ човек и след раждането на детето, да става нощем, за да сменя пелени и да храни бебето от шише колкото пътr се наложи, но това е в резултат от съзнателен избор. При жените това чувство е вродено и от него се определят действията й на майка във всеки следващ момент. Към тези заложени у жените чувства се добавят и хормоналните промени, свързани с бременността и раждането, които карат жената да осъзнае отговорността, която носи за малкото създание.

Макар да звучи парадоксално, бащите в първите седмици след раждането на бебето, са доста по-объркани и несигурни от майките. Това се дължи именно на изброените по-горе физически, психологически и емоционални разлики между мъжете и жените. Объркването идва от това, че мъжът носи отговорност за себе си, за жена си и за новия член на семейството. Неговите социални ангажименти остават непроменени, докато жената излиза в отпуск по майчинство – това е обичайната схема, макар в днешно време ролите понякога да се разменят.

Въпреки, че майчинството носи гръмкото наименование – отпуск да отглеждане на малко дете, то често е по-сложно и трудно от всяка друга високо платена работа. Единствената разлика е, че не се налага всяка сутрин майките да пътуват до работното си място, защото още със ставането те вече са на работното си място. Бащите често се ядосват искрено на това, че майчинството се сравнява с „работа“, но ако трябва да заемат честна позиция именно така трябва да го възприемат и ценят.

Какво да правим, ако наистина искаме второ дете, а мъжът ни – не? Можем ли да го убедим и как?

Да се зачене и роди дете е отговорно решение и макар да е възможно и без предварителното съгласие на мъжа, е нужно неговото предварително съгласие – от уважение към собствената му личност и избягването на евентуални бъдещи негативни реакции от негова страна в бъдеще към самото дете. Ако едно дете е родено след упражнен натиск от страна на жената, ако тя е убеждавала дълго и настоятелно мъжа си за това, един ден съвсем естествено мъжът може да прехвърли изцяло грижата за детето в нейни ръце.

Използването на методите на убеждение, женски трикове и манипулации, за да се сдобиете с второ или изобщо с дете (например, като спрете приема на противозачатъчни), не само не са ефективни, но са и опасни, защото по този начин рискувате да загубите доверието на човека до себе си. Друго, и още по-важно нещо е, да не забравяте, че детето има нужда от спокойна среда, в която да расте, среда на обич, щастие и доверие, за която са отговорни и двамата родители. Поради тази причина всяко решение за зачеване на нов живот трябва да се взима от двамата родители, да се обсъди внимателно и да е плод на взаимно и осъзнато решение.

 

Първите седем

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

5,562 преглеждания

Comments are closed.