Според учените раждането със секцио променя човешката еволюция

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

cesareans

Редовното прибягване до раждане със секцио влияе на човешката еволюция, твърдят учени от Виенския университет, цитирани от Би Би Си.

В последните десетилетия случаите, в които бебето не може да мине през тесния родов канал, са се увеличили от 30 на 36 на хиляда в световен мащаб.

Исторически погледнато, ако не бяха цезаровите сечения, майките с тесни тазове нямаше да предадат тези гени на децата си. Най-вероятно родилката и бебето щяха да загинат по време на раждането, обясняват учените.

“Без съвременните медицински интервенции такива проблеми често са били смъртоносни. Това е подбор от еволюционна гледна точка”, коментира д-р Филип Митерьокер от департамента по теоретична биология във Виенския университет.

“Преди 100 години жените с много тесен таз не биха преживели раждане. Сега го правят и предават гените на тесния таз на дъщерите си”.

“Нямаме намерение да критикуваме медицинските интервенции, но те имат еволюционен ефект”, уточнява той.

Според учените този тренд ще продължи, но бавно, и няма да се стигне до там, че някога мнозинството от децата да се раждат със секцио.

В световен мащаб процентът на бебетата, които не могат да минат през родовия канал, е бил 3%, но в последните 50-60 години се е увеличил до 3.3% – 3.6%. Това е увеличение с между 10 и 20 процентни пункта заради еволюционния ефект.

източник: www.dnevnik.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

6,696 преглеждания

Comments are closed.