Спират кампании за болни деца

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
deca_lechenie

След арестите във Фонда за лечение на деца – дарителска организация спира кампаниите си за болни деца в знак на протест! Източване на средства през Фонда за лечение на деца в чужбина доведе до уволнението на шефа на Фонда Павел Александров.

Защо Здравното министерство мълчи по въпроса?

„Защото нямат разумен ход. Тук няма значение кой е министър. Всичко това се движи от чиновниците в Министерството на здравеопазването, които искат да овладеят тези потоци от пари и малко от хората знаят, че 70% от тези 12 млн. лв. отиват за лечение на деца тук, в България”, обясни Йордан Петров от гражданска инициатива „Спаси, дари на…”.

По думите му едни и същи изделия от НЗОК се плащат 1800 лв., а от Фонда за лечение на деца се плащат по 3000-4000 лв., колкото донесат като оферта. Нормативните документи във Фонда са такива, че той няма капацитета – административен и лекарски – да има контролна функция върху тези неща. Получава се, че има деца, оперирани по 10, по 15 пъти в България.

А конкретният пример – дете, на което са оперирани осем пъти крака, седем пъти ръката. „Не мога да кажа дали е излишно, но самите лекари казват, че това нещо се прави, само за да се усвояват някакви пари”, добави Йордан Петров от гражданска инициатива „Спаси, дари на…”.

източник: novanews.novatv.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

3,608 преглеждания

Comments are closed.