Специални възпитатели забавляват децата в детските градини в Китай

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

kiko

Той е висок едва 60 см, изглежда доста закръглен, няма си ръце и се придвижва с колелца, вместо с крака. Въпреки несъвършените си пропорции е винаги в добро настроение и успешно забавлява децата в над 600 детски градини в Китай. Необичайният възпитател с идеално кръгла глава и тъчскрийн лице разказва приказки и поставя на децата логически задачи, а те от своя страна не спират да се забавляват и да се смеят на необичайния си възпитател.

Вградените в робота-възпитател камери му помагат да се ориентира в пространството, а децата могат да записват благодарение на тях видеоклипчета.

В Китай роботите вече доставят покупки, придружават възрастни хора или обясняват закони. Създателите на фирмата “Кико” се надяват да разпространят масово образователните си асистенти в класните стаи.

В детската градина в предградията на Пекин децата слушат в захлас как малкият възпитател андроид разказва с детски глас приказка за изгубен в пустинята принц. Задачата им е да помогнат на героя от историята да намери верния път, като подредят квадратни рогозки, представляващи пътя, по който той върви. На всеки верен отговор Кико реагира с ентусиазъм, а на екрана му се появяват мигащи очи във формата на червени сърца.

“Образованието в днешно време не върви в една-единствена посока с учител, който преподава и ученици, които учат”, казва Канди Сюн, която обучава учители как да ползват Кико.

“С тези напълно кръгли глава и тяло, роботът е истински сладур. Когато децата го видят, веднага го възприемат”, обяснява бивша учителка. Освен в китайските детски градини, производителят на роботите Кико се надява да пласира продуктите си и в други страни в Азия.

Пекин вече инвестира масово в изкуствен интелект по програмата “Произведено в Китай 2025”, целяща да развие сектора на високите технологии.

Според Международната федерация по роботика Китай е страната, която използва най-много индустриални роботи в света. В китайските фабрики има 340 000 такива.
Китайският пазар за роботи в сферата на услугите (от медицинско оборудване до автоматични прахосмукачки) миналата година е бил с обем от 1,32 милиарда долара (910 милиона евро). Очаква се до 2022 г. тази сума да достигне 4,9 милиарда според консултантската агенция “Рисърч ин Чайна”.

Но Се И, директорката на детската градина, където се изпробват роботите, смята, че е необходимо още време, докато роботите заменят преподавателите от плът и кръв. “За да преподавате, трябва да сте способни да си взаимодействате, да имате човещина, визуален контакт, изражения на лицето. Всичко това е образование”, смята тя.

Роботите Кико са с цена от 10 000 юана (1280 евро) за един брой. Това е колкото месечната заплата на възпитател в детска градина. Роботите имат своите предимства, основното е, че са емоционално по-уравновесени от хората, а това ги прави особено полезни за подрастващите.

Елизабет Лоу, Франс прес
Снимка: Greg Baker
FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,684 преглеждания

Comments are closed.