Специалисти с различни професии влизат в класните стаи като учители

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

uchilishte-bez-granici

Министерството на образованието започва едногодишни курсове  курсове за обучение на преподаватели. Те са насочени към хора с различни професии, които искат да преподават в училище. Министерството прибягва до тази мярка поради недостига от учители и педагози. С въвеждането й специалисти от други области само за година ще стават учители и ще влязат в класните стаи.

В началото на тази учебна година новите учители, влезли в класните стаи са около 4000, но за съжаление два пъти повече са напуснали системата. Именно, за да се компенсира тази разлика министерството е предприело мерки за преквалификация на хора с различни професии, които ще могат да преподават в училище, след като преминат едногодишен курс на обучение. Този план ще осигури по 600 нови учителя всяка нова учебна година, които ще заемат свободни места.

Обучението е предвидено да се провежда в университетите в София, Пловдив и Велико Търново. През едната година обучение бъдещите учители ще се обучават на тънкостите на преподаване на съответната дисциплина, която са си избрали да преподават. С назначаването на новите учители, ще им бъда назначаван и училищен наставник с по-голям опит и практика, който да ги напътства в реалната им практика.

Издръжката за допълнително обучението на вече дипломирани педагози ще бъде поета от държавата, а всеки нов курс на обучение ще е с продължителност 6 месеца. Тези курсове ще са предназначени за вече действащи учители, които след завършването на съответния курс ще имат възможността да преподават по няколко дисциплини. Например: един учител ще може да преподава физика и химия или математика и информатика.

Програмата за обучение е преквалификация ще стартира от следващата учебна година.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,582 преглеждания

Comments are closed.