Сотирани тиквички с пармезан
Един от любимите ни летни зеленчуци – тиквичките – са в разгара на сезона си, а ние ги обичаме толкова, че сме готови да откриваме нови и нови рецепти с тях всеки ден. Днес си избрахме да ги сотираме – защото е здравословно, лесно и много вкусно. Сервираме ги заедно със свежа салата или като гарнитура към месно ястие.
Какво ни е необходимо? Тиквички, разбира се. Когато ги купувате, гледайте да са тънки и не по-дълги от 25 см, да са с гладка и лъскава повърхност – което означава, че са съвсем пресни.
Съставките:
• 1 средно голяма скилидка чесън
• 2 чаени лъжички зехтин екстра върджин
• 1/4 чаени лъжички едросмлян червен пипер
• 500 г тиквички (около 4 средно големи на брой, нарязани на пръчици
• сол
• Прясно смелен черен пипер
• 2 супени лъжици настърган пармезан
Как се приготвя?
1. Поставете скилидката чесън на дъска за рязане и с помощта на плоската страна на ножа я притиснете към дъската, като натискате ножа с длан. Махнете обелката и оставете чесъна настрани.
2. Загрейте зехтина в голям тиган на средна степен и го оставете на огъна, докато не започнат да излизат мехурчета от него. Сложете чесъна, червения пипер и ги гответе, като ги разбърквате от време на време, докато ароматът им не се разнесе наоколо – за около 30 секунди. Извадете чесъна с помощта на лъжица.
3. Изсипете тиквичките в тигана и ги разбърквайте с подхвърляне (като готвачите по телевизията), докато се покрият със зехтин. Оставете ги да се готвят, без да ги бъркате, докато крайчетата им започнат да добиват златист цвят. Разбъркайте ги с подхвърляне и отново ги върнете да се готвят. Повторете колкото пъти е необходимо, докато всички тиквички се сготвят равномерно. Свалете тигана от котлона и подправете тиквичките със сол и пипер.
4. Прехвърлете ги в чиния за сервиране и ги поръсете с пармезан. Сервирайте ги веднага.
Добър апетит!
Рецепта и снимка: www.chow.com
Още вкусни рецепти:
11,253 преглеждания