SOS Детски селища стартира глобална кампания: Никое дете не трябва да расте само

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Тъжната статистика сочи, че едно на всеки 10 деца по света расте само.

Никое дете не трябва да расте само

“Всички споделяме обща загриженост за критичното положение на децата, които нямат никого. Виждал съм от първа ръка положителното въздействие, което оказва качествената семейна грижа върху живота на детето. Това създава “Ефект на грижа” – един кръг на доброто, който прави света по-добро място “, споделя Изпълнителният директор на международната организация SOS Детски селища Норберт Медер.

На 20 ноември, Световния ден на детето (деня, в който е приета Конвенцията за правата на детето), SOS Детски селища, най-голямата неправителствена организация в света, насочена към подкрепа на деца, лишени от родителска грижа, и семейства в риск, подчертава колко важно е всяко дете да има грижовно и любящо семейство. Без подкрепата от страна на родител или друг възрастен човек, децата имат по-малка вероятност да развият уменията, от които се нуждаят, за да станат достойни членове на обществото, твърдят от организацията.

Информация от експерти, обобщена в нов доклад на SOS Детски селища, озаглавен “Ефектът на грижата” показва, че децата, които не получават любовта и грижите, от които се нуждаят, трудно развиват своя потенциал. Те се справят по-лошо в училище и имат проблеми със съсредоточаването и изграждането на социални навици. По-късно в живота си те стават по-податливи на депресия и злоупотреба с наркотици, което води до по-високи нива на склонност към самоубийство. Тези деца изпитват трудности при справянето с неизбежните несгоди. Проф. Алън Шор, експерт-невролог от Калифорнийския университет в Лос Анджелис, показа, че размерът на мозъка се влияе от липсата на любов.
Това засяга не само децата, но и обществото като цяло. Милиони деца живеят в бедност, замесват се в престъпления или остават безработни, защото никой не се интересува от тях и не вярва в потенциала им.

Ефектът на грижата
Предоставяйки семейство на повече от 80 000 деца и младежи по целия свят, организацията научи от опит, че е възможно да се създаде “ефект на грижата”. Новият доклад заключава, че “ако осигурим грижи за децата, които днес са уязвими, като им дадем основата, от която се нуждаят за учене и развитие на житейските умения, имаме по-голям шанс да постигнем подкрепяните от ООН Цели за устойчиво развитие и да изградим по-добро бъдеще за света “.
Тези твърдения се подкрепят и от Центъра за развитие на децата в Харвардския университет, който съобщава, че всеки долар, инвестиран в ранно детско развитие връща $ 4 до $ 9 на обществото.

Трогателното видео от домашните видеоклипове на деца и семейства от цял свят ще бъде разпространено в социалните медии посредством платформата Thunderclap от международния посланик на SOS Детски селища и белгийски професионален футболист Венсан Компани. Чрез това видео организацията изтъква твърдението си, че “Никое дете не трябва да расте само.”


Съгласни ли сте?

Нека Ви чуем на www.nochildalone.com

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,699 преглеждания

Comments are closed.