SnapChat и SnapKidz – правила за безопасна употреба

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

SnapChat-Cybersecurity

В цифровия свят, в който сме принудени да живеем все повече майки и бащи, а напоследък дори баби и дядовци, имат профили в социалните мрежи. Това принуждава тинейджърите, а и по-малките от тях деца, да търсят нови възможности да контактуване в интернет, извън контрола на възрастните. Това е напълно разбираемо, защото колкото и да сме сдържани, всъщност ние непрекъснато публикуваме стари бебешки снимки на децата си, хвалим се с успехите им в детската градина или в училище, разказваме семейни истории и постоянно изтъкваме колко са сладки и очарователни собствените ни наследници и не на последно място „тролим“ по стените им, очаквайки порой от положителни коментари и стотици лайкове. От това децата се дразнят и съзнателно се стремят да се дистанцират.

SnapChat е популярно приложение сред  днешните деца. То е безплатен инструмент за мигновено споделяне на снимки и видео, което тинейджърите обичат да използват  за моментно споделяне на всеки едни миг от ежедневието си.

Специалистите по модерни комуникации предупреждават обаче, че макар и доста безобидно, приложението трябва да бъде обсъдено в семейството, преди да бъде позволена употребата му.

На първо място трябва да е ясно, че SnapChat  е съвсем лесен за използване и децата го смятат за забавен начин да са във връзка с приятелите си, с които да споделят всякакви снимки  и клипчета, докато са в движение, в училище или в някой МОЛ. Като инструмент за цифрова комуникация приложението може да се използва на практика за всичко – от това децата да се забавляват и споделят, до пускането на недоброжелателни закачки. Ето защо, ако решите детето ви да използва SnapChat, най-добре първо му обяснете правилата за употреба.

Някои тинейджъри приемат, че приложението е напълно безобидно, тъй като видео и фото файловете, които се споделят, изчезват само след броени секунди. Въпреки това, някои родители се тревожат, защото на практика те нямат никакъв контрол над това, което се случва в моментите, когато не са с децата си и тревогата, че приложението може да се превърне в инструмент за кибер тормоз, е напълно основателна.

Публикуването на „snaps“ представлява доброволно предодоставяне на безвъзмездни права върху публикациите и споделената информация, така че  SnapChat автоматично придобива правото да се разполага по своя преценка с тях, в това число да възпроизвежда, променя, адаптира, създава произволни варианти, публикува и разпространява предоставените файлове. Повече от препоръчително е да се използват настройките за поверителност, за да се контролира достъпът до потребителското съдържание.

След като създадете профил в SnapChat на себе си или на своето дете, вие автоматично поемате отговорност за всяко последващо действие при употребата му. SnapChat не е анонимно приложение и всяка публикация е обществено достъпна, дори след като дадено съобщение изчезне след броени секунди.

Нова модифицирана версия на SnapChat  е Snapkidz. Тя е предназначена за деца под 13 години. SnapKidz позволява на по-малките потребители да правят снимки и видео клипове, да добавят надписи и рисунки и да ги съхраняват локално на мобилното си устройство, но не могат да добавят приятели или да изпращат и получават съобщения. Приложението засега е само за iPhone.

SnapKidz  не е социално приложение,  не събира и не предава лична информация, което по закон е недопустимо за лица на възраст под 13 години. Поради това SnapKidz е по-безопасен от Snapchat, но не достатъчно, за да успокои родителите.

Това е така, защото:

1. Ако детето има  достъп до SnapKidz, то много лесно може да има достъп и до Snapchat, където да сподели датата на раждане, която да го представи за по-голямо от 13 години. Така то ще получи достъп до SnapChat. Често това се случва дори със знанието на родителите. За да се прекрати съществуването на такъв профил е достатъчно да бъде подаден сигнал до администраторите с реалната възраст на детето.

2. Ако родителят направи регистрацията на детето си, това не е никаква гаранция, че по-късно детето няма да промени данните и да се представи за по-голямо от 13 години, за да се включи в SnapСhat. Няма никакви трудности да се изтрие SnapKidz и да се инсталира SnapСhat, да се регистрира с нов профил или фалшиви данни.

3. Снимките и видео клиповете, които децата качват в SnapKidz могат да се запишат в мобилния телефон, а това прави възможно публикуването им във всеки друг интернет канал. Повечето деца, които боравят с iPhone чатят без затрунение, разпращат мейли, имат достъп до Instagram, Tweetter или Facebook. Децата харесват SnapChat заради възможността изображенията да се  самоунищожават, а SnapKidz  до голяма степен наподобява обикновен фотоапарат, което вероятно ще ги принуди скоро да се разделят с него.

4. Родителският контрол и съвети не са всемогъщи. Колкото и да се стараем да съветваме децата си и това да ни създава някакво чувство за сигурност, то е временно, а понякога и напълно фалшиво. Ето защо, специалистите по кибер сигурност препоръчват да сме особено бдителни, когато настъпи моментът децата ни да влязат в мрежата, защото няма, и едва ли някога ще има приложение, достатъчно сигурно и безопасно за нашите деца. Родителите сме тези, които трябва да следим устройствата, използвани от децата ни, техните интереси и контакти в интернет, наша е и задачата да ги научим как да се държат в като отговорни хора, така че да са защитени надеждно и сигурно.

Първите седем

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2,901 преглеждания

Comments are closed.